Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande ingen lösning för 20 anställda vid AME i Berg

Framtiden är fortfarande oviss för de 20 anställda vid arbetsmarknadsenheten i Berg. Trots att avsiktsförklaringen brutits kan en privatisering bli lösningen på kommunens huvudbry.

Annons

I morgon var det meningen att de anställda vid arbetsmarknadsenheten, AME, skulle få en ny arbetsgivare. Men eftersom kommunen och det nybildade företaget Rehab i Berg AB rev avsiktsförklaringen i våras kommer enheten fortsätta att drivas i kommunal regi – i alla fall än så länge.

– Trots att vi avbröt förhandlingarna med det privata bolaget har vi fortsatt att prata med varandra. Det kanske går att hitta en lösning där i alla fall, säger kommunchef BrittInger SteinÖhrnell, som har uppdraget att få ”in” AME i de angivna budgetramarna.

Det kan hända att vissa delar av AME privatiseras, medan andra ligger kvar hos kommunen.

– Det är ingen lätt grupp vi pratar om. Det är ett stort gäng och det är svårt att få lönsamhet på verksamheten, säger BrittInger SteinÖhrnell.

Turerna kring AME har varit många det senaste halvåret. Till en början föreslogs att hela enheten skulle läggas ned och omkring 17 personer sägas upp, vilket skulle ha gett kommunen en besparing på omkring tre miljoner kronor årligen.

Facket har hela tiden försökt att stoppa nedläggningen och begärde att Arbetsmiljöverket skulle granska ärendet.

I stället för avveckling beslutade politikerna att försöka hitta en intressent som ville ta över verksamheten.

I vintras tecknades en avsiktsförklaring med Rehab i Berg AB. Men eftersom förhandlingarna om villkoren kring avyttringen strandade i våras ligger alltså projektet på is.

– Jag vet att det finns en stor oro bland de anställda, speciellt eftersom vissa bara har 14 dagars uppsägningstid, säger BrittInger SteinÖhrnell.

Ingenting mer kommer att hända under semestrarna och BrittInger SteinÖhrnell hoppas kunna ha en färdig lösning att presentera för både politikerna och de anställda till kommunstyrelsens sammanträde i augusti.

Mer läsning

Annons