Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvunnen i tretton år – polisen angelägen om tips

Förra sommaren trodde polisen att de löst gåtan med Leif Mikaelssons försvinnande. Ett år senare stampar utredarna fortfarande på samma ställe.

– Vi behöver alla tips vi kan få, säger Hans Lundstedt.

Annons

Rätansbon Leif Mikaelssons försvinnande har skapat huvudbry hos Östersundspolisen i snart 13 år. Utredarna har fått många tips, men ingenting har lett polisen på rätt spår.

– Vi har utrett det här på bred front, men vi vet fortfarande inte vad som hänt, konstaterar Hans Lundstedt, utredare vid Östersundspolisen.

Leif Mikaelsson försvann under mystiska omständigheter från sin bostad 1996. Av sin omgivning betraktades han som lite udda och det finns uppgifter om att han umgicks med kriminella och missbrukare, även om han mest höll sig i utkanten av gängen.

Den sista bekräftade iakttagelsen av Leif Mikaelsson gjordes av en granne i oktober 1996. Men det finns också uppgifter om att han setts i Järpen en tid efter försvinnandet. Först i mars 1997 anmäldes Leif Mikaelsson som försvunnen, eftersom det inte var ovanligt att Leif var borta längre perioder utan att höra av sig.

Eftersom Mikaelsson levde ett kringflackande liv var det svårt för polisen att veta vart de skulle leta. Och när Mikaelsson inte hade hittats i början av 2000-talet lade polisen ner utredningen.

Men i april förra året fick polisen in uppgifter som gjorde att utredningen plockades upp ur arkivskåpen.

– Det var en rad faktorer som fick oss att titta på ärendet igen. Vi började om från början och gick genom allting igen, säger Hans Lundstedt.

För precis ett år sedan trodde sig polis och åklagare ha listat ut vad som hänt Leif Mikaelsson. Trots att ingen kropp hittats ändrades brottsrubriceringen till mord och en man i 60-årsåldern hämtades in till förhör och anhölls senare misstänkt för att ha bragt Leif Mikaelsson om livet.

Men den misstänkte släpptes efter ett par dagar och är nu avskriven från utredningen.

Under det senaste året har Hans Lundstedt och hans kollegor bearbetat gamla tips och prövat nya polisiära metoder i jakten på sanningen. I dag arbetar polisen med fallet Leif Mikaelsson i mån av tid.

– Det är viktigt att få reda på vad som hänt – inte minst för de anhörigas skull, säger Hans Lundstedt.

I dagsläget finns inget som talar för att utredningen ännu en gång ska läggas ner, men om polisen inte får in nya uppgifter kommer ärendet förr eller senare att åter läggas i arkivskåpen.

– Om någon vet någonting måste de höra av sig till oss. Även om man tror att det inte har någon betydelse eller att vi redan vet en viss uppgift är det viktigt att den som vet någonting kontaktar oss, säger Hans Lundstedt.

Mer läsning

Annons