Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om ny vägsträckning möts med stor tveksamhet

/

Bergs kommun tror på en ny väg mellan Vallsundsbron och Sannsundsbron, för att minska trafiken på väg 592. Det förslaget ställer sig både Östersunds kommun och länsstyrelsen tveksamma till.

– De ser bara till vad som är bra för deras kommun, säger Lena Olsson, kommunalråd i Bergs kommun.

Annons

Väg 592 har sedan Vallsundsbron byggdes fått en ökad trafik. Anledningen är att många väljer denna väg i stället för väg E 45. Frågan om att göra en ny sträckning av vägen har varit på tapeten i flera år.

– Vägen är framför allt byggd för att betjäna boende efter vägen och inte för att tillgodose behovet av genomfartstrafik, men vi förordar att ha kvar befintlig sträckning och i stället göra åtgärder på väg 592, säger Jan Molde på länsstyrelsen i Östersund.

Åtgärderna skulle i så fall vara i form av bättre utfarter, lägre hastigheter samt nya gång- och cykelvägar. Lena Olsson, kommunalråd i Bergs kommun, tycker att det är en dålig idé.

– Det skulle försämra för all pendlingstrafik om man sänkte hastigheterna längs vägen där det redan är låga hastigheter. Om man skulle dra en ny väg mellan broarna skulle man minimera tiden för de pendlande och det skulle dessutom bli mindre trafik på den ursprungliga vägen, säger hon.

Östersunds kommun och länsstyrelsen är tveksamma till förslaget om en ny väg mellan Vallsundsbron och Sannsundsbron därför att de är rädda för att det ska bli en ännu större mängd tung trafik in mot Östersund.

– Det ska vara naturligare för den tunga trafiken att ta 45:an och hålla sig utanför stan. Om man gör en väg mellan broarna är det lätt att den nya vägen fungerar som genväg, säger Jan Molde på länsstyrelsen.

– Jag tycker det är ett svagt argument. Man kan reglera upp trafiken med skyltning och på så vis få den tunga trafiken att hålla sig borta, säger Lena Olsson.

Av erfarenhet säger Jan Molde att skyltning aldrig är hundraprocentig och att människor ändå ofta tar den väg som är lättast. Därför vågar de inte chansa.

Göte Murén, ordförande i miljö- och samhällsnämnden i Östersund, säger att det finns många andra angelägna projekt att lägga pengar på i länet än nya vägar.

– Det finns oskyddade trafikanter som bör få bättre säkerhet, så jag tycker man ska bygga gång- och cykelvägar i första hand. Inte förrän det projektet är tillgodosett tycker jag man kan börja tänka på annat, säger han.

Mer läsning

Annons