Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Församlingar kämpar för att få kandidater till kyrkoval

Fyra av Svenska kyrkans församlingar i Jämtland och Härjedalen saknar kandidater till kyrkovalet och har fått förlängd anmälningstid. I Hedebygden och Rätan- Klövsjö församlingar finns inga kandidater alls.

Annons

Anmälningstiden för kandidater gick ut 15 maj men församlingarna Hedbygden, Rätan- Klövsjö, Tännäs- Ljusnedal och Bodum har inte tillräckligt många namn på sina listor, och de första två har inga namn alls. De fyra församlingarna har nu fått förlängd tid till 15 juni att fylla sina listor.

– Det har ingen betydelse alls om de gör det klart till 15 juni. Men utan folkvalda, utan politiskt styre, kan inte församlingarna leva vidare, säger Katarina Ångström, valansvarig i Härnösands stift.

Båda församlingarna som inte har några namn alls, Hedebygden och Rätan- Klövsjö har tidigare omorganiserats och slagits ihop av flera församlingar. På papperet är det klart men officiellt gäller nyordningen från 1 januari nästa år.

– Att de inte har några listor kan ha med det att göra. Men jag vet i alla fall att Hedebygden jobbar med att få till namn just nu. Tännäs-Ljusnedal och Bodum vet jag har några namn, säger Katarina Ångström.

Gunnar Lundqvist är ordförande i kyrkorådet i Rätan.

– Vi har helt enkelt inte klart för oss vilka som ska ersättas än. Vi är en liten by där inte finns allt för många människor, det kan vara en av orsakerna, säger han.

Men han anser inte att ihopslagningen är en orsak till avsaknaden av kandidater.

– Nej det är det inte. Det är bara att vi ska sätta oss ned och göra det, säger Gunnar Lundqvist.

Enligt Härnösands stift ska det vara 15 personer i ett fullmäktige. Och åtta av dem samt kyrkoherde ska finnas i kyrkorådet.

Gunnar Lundqvist tror inte att det kommer bli nödvändigt för församlingen att söka dispans på antalet.

Kyrkovalet går av stapel 20 september.

Mer läsning

Annons