Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förberett för firande hos Klövsjö IF

/
  • Petter Eriksson gör snyggt utanför klubbstugan inför kvällens drabbning mellan Klövsjö IF och OS/Nansen.
  • Här är det första gänget som åkte till Norge för att spela fotboll mot OS/Nansen. Längst bak: Kjell Bromeé, Didrik Zakrisson, Sven Berglund, Bertil Grubb, Olle Grubb, Karl-Axel Nordenberg, Lars G Larsson, Olle Jonasson.Knästående: Lars Backskog, Sven Berglund, Jöns Norell.Foto: Okänd
  • För hundra år sedan, 1909, övertygade skidlegenden Haldo Hansson (i mitten) Klövsjöborna att starta en egen idrottsförening, och lyckades med hjälp av byborna att få igång en  fungerande klubbverksamhet.Foto: Okänd
  • Jörn Ryder.
  • Lars-Erik Eriksson och Gunnar Zackrisson var själva aktiva fotbollsspelare när de var yngre. För dem är det en självklarhet att fortsätta engagera sig i klubben.

2009 är jubileernas år för Klövsjö IF. I år är det 100 år sedan klubben bildades och 60 år sedan samarbetet med den norska klubben OS/Nansen inleddes.

Annons

I dag uppmärksammas jubileerna med en rad aktiviteter på byns idrottsplats. Förutom den årliga fotbollsdrabbningen mot OS/Nansen kommer bolltrollaren Tomas Lundman att försöka slå sitt eget världsrekord i liggande jonglering och alla barn som vill får testa sina färdigheter i att hålla flera bollar i luften samtidigt.

Efter den heta drabbningen tar hembygdsgården vid och ordnar fest på Tomtan.Den första matchen mellan Klövsjö IF och OS/Nansen spelades på norsk mark 1949. Sedan dess har klubbarna drabbat samman varje sommar – vartannat år i Norge och vartannat år i Sverige.

– Troligen var det så att Klövsjö IF var nyfiken på att ha ett utbyte med andra klubbar och ansåg att OS/Nansen låg geografiskt bra till, säger Jörn Ryder, ordförande för Klövsjö IF.

Men samarbetet med OS/Nansen är inte det enda jubileet som Klövsjö IF firar 2009.

I år är det också 100 år sedan den omtalade skidlegenden Haldo Hansson övertygade Klövsjöborna att starta en egen idrottsklubb.

– Haldo Hansson arbetade som skogsvaktare här och lyckades övertyga en rad bybor att få i gång fungerande klubbverksamhet, berättar Jörn Ryder.

Sagt och gjort.

– Men det var inte helt problemfritt. Att ägna sig åt idrott då var inte helt okontroversiellt. Många ansåg att det var onödigt att ödsla energi på idrott när det gick att lägga energin på arbete i stället, säger Jörn Ryder.

Till en början var Klövsjö IF huvudsakligen en skidklubb, men har under åren utvecklats till en mångsidig idrottsförening. Klubben har haft verksamhet inom bland annat fotboll, handboll, slalom, skidskytte och ishockey. I dag är det bara fotbollsverksamhet kvar.

Ett 20-tal ungdomar är i dag aktiva inom föreningen.

– Jag tycker att Klövsjö IF är viktigt. Jag vill lyfta blicken från traditionell klubbverksamhet. Här ska alla kunna vara med, ha roligt och känna gemenskap – huvudsyftet är inte att vara bäst, säger Jörn Ryder, som för övrigt är den tredje generationen som är engagerad i Klövsjö IF.

– Både farfar och pappa satt med i styrelsen kortare perioder, berättar han.

Även om medlemsantalet och det lokala engagemanget sinar hoppas Klövsjö IF och Jörn Ryder på ytterligare 100 år. Klubben håller just nu på att skissa på att utveckla elljusspåret runt byn.

– Vi måste ha framtidstro. Jag önskar bara att fler vill arbeta för att bevara klubben. Men folk värdesätter sin fritid väldigt mycket i dag. Och jag förstår dem. Bara att skissa på en bidragsansökan tar många kvällar i anspråk.

Mer läsning

Annons