Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finkläderna åker på varje fredag

/

Skjorta och slips i stället för munkjacka och jeans. Fredagarna på Svenstaviks skola är något finare än alla andra dagar.
- Det är ett roligt sätt att fira helgen på, säger Jessika Eriksson, 15.

Annons
"Friday - tieday " infördes av rektor Cecilia Medalen för drygt sju år sedan.
- Jag och kollegorna försökte att ordna det lite extra mysigt på fredagarna, bland annat genom att fixa lite gott fika, säger Cecilia Medalen.
- I samband med det var det någon som tyckte att vi även skulle passa på att klä upp oss lite extra på fredagarna, fortsätter hon.
Sagt och gjort.
Till en början var det endast lärarna som bytte ut sina vardagskläder mot skjorta, slips eller kjol på fredagarna. Men på senare tid har även några av eleverna följt efter.
- Intresset bland eleverna har varierat lite år från år. En del årskurser är jätteintresserade, medan andra inte alls vill, säger läraren Bosse Svensson.
Bland årets elever är intresset för att klä upp sig relativt stort. Bosse Svensson berättar att till och med några av de yngsta eleverna i sjätteklass hakat på "Friday - tieday". Det största intresset finns bland eleverna i årskurs nio. När LT hälsade på förra fredagen var nästan hälften av alla elever i nian uppklädda i kostym, lackskor och slips.
- Vi började för något halvår sedan. Det var någon som fick en idé om att vi skulle klä upp oss eftersom lärarna gör det. I ett sms som skickades runt till alla i klassen föreslogs att vi skulle vara lite extra fina på fredagarna, säger Jessika Eriksson.
Bosse Svensson och hans kollegor tycker, förutom att "Friday - tieday" är en rolig grej, att det är bra att eleverna vågar bryta de traditionella klädkoderna som finns på en högstadieskola.
- Jag tror också att de lär sig hur man kan och bör klä sig i olika situationer, säger han.
Jessika Eriksson håller med.
- Jag tror att vi lär oss hur man ska klä sig när man ska vara lite mer fin, som vid en anställningsintervju exempelvis, säger hon.
- Man känner sig dessutom lite mer vuxen när man är uppklädd, tillägger hennes skolkamrat Victor Hallquist.

Mer läsning

Annons