Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finanskris - nej inte på höstauktionen i Yttergärde

/
  • Det här rokokoskåpet från 1814 hade ett utgångspris på 15 000 kronor.
  • Det här smörkruset var ett av de mest eftertraktade föremålen och utgångspriset steg flera gånger om.
  • En signerad Anders Zorn-tavla drog till sig konstintresserade köpare.
  • Ulla Molander synar en gammal släde som är drygt 200 år gammal och som många tyckte var ett av de mer intressanta föremålen på auktionen.
  • Det var fullsatt till sista bänkraden när höstauktionen i Yttergärde drog storpublik på söndagen.  Foto: Ulrika Andersson
  • Foto: Ulrika Andersson

Klubban svingades drygt 600 gånger när lika många föremål bjöds ut på auktion i Yttergärde i Oviken i går. En liten tumlare i silver från Gustav III:s tid lockade fram köplusten hos många. Priset för den blev 5 600 kronor och gårdagens auktion visar att folk har en hel del reserver, trots börsras och finansturbulens.

Annons
- Vi brukar åka hit för att det är så fina auktioner i Jämtland och auktionisten är en stå upp-komiker, säger Åke Johansson som åkt från Härnösand för att fynda bland föremålen i Yttergärde.
Han bokade en av platserna längst fram i lokalen för flera månader sedan och från sin position hade han full kontroll över det som Ulf Andersson från Östersunds Auktionsverk bjöd ut till försäljning.
Mängden dyrgripar och bredden i utbudet gör att auktionen kan betecknas som en kvalitetsauktion. Föremålen kom från hela länet och en hel del saker från 1700-talet fanns med bland allt som besökarna kunde lägga bud på.
- Jag är intresserad av ett björnspjut eftersom maken har skjutit en björn och det här skulle passa bredvid fällen, säger Birgitta Näslund som synade spjutet en stund innan auktionen skulle börja.
Efter en trevande inledning kom budgivningen igång när några handblåsta glasföremål dök upp i händerna på auktionsförrättaren. Priset klättrade rask uppåt med många bud innan Ulf Anderson slog klubban i bordet.
Ett stort antal tavlor var till försäljning med några verk av kända konstnärer som Primus, Anton Genberg och en signerad Anders Zorn.
Några föremål som knyter an till nutidshistorien bjöds ut. För någon hundralapp gick det att komma över en träfigur av förre finansministern Gunnar Sträng med mage, svångrem och allt vilken gav intryck av att bistrare tider väntar nu när högkonjunkturen är över.
På auktionen fanns en hel del köpare som inte känner att lågkonjunktur svider i plånboken ännu och som bjöd många tusen kronor för konstverk, möbler och fordon av gammalt snitt.
För en Citroen BM 11, årsmodell 1949, som bara rullat 8 000 mil fick köparen betala 80 000 kronor. Två PV-modeller från 1950-talet gick för drygt 30 000 kronor vardera.
Ett ovanligt originalmålat smörkrus lockade fram den mest intensiva budgivningen. Från utgångspriset 3 000 kronor fortsatte det ända upp till nivån 10 500 kronor innan en köpare återstod.
- Överhuvudtaget måste man säga att det här var en bra auktion, sammanfattar Lena Åhlin vid Östersunds Auktionsverk.

Mer läsning

Annons