Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Esther och Holgers dröm gick i uppfyllelse i Skucku

/
  • För två veckor sedan slog Holger Schultheis och Esther Golibrzuch från Hamburg, Tyskland, upp portarna till vandrarhemmet och cafét Tukan i Skucku. Därmed gick parets dröm i uppfyllelse.   Foto: Sandra Högman

Drömmen blev verklighet för Esther och Holger. De valde bort storstadslivet i Hamburg för lugnet i Skucku. Sedan två veckor till-baka driver de ett vandrarhem och café i byn.

Annons

Makarna Esther Golibrzuch och Holger Schultheis från Hamburg, Tyskland, har besökt Sverige som turister flera gånger och länge drömt om att bli egna företagare här.

I höstas fick Esther och Holger nog på storstan. De sa upp sig från sina arbeten som köpman respektive naturkostrådgivare, packade bilen med det nödvändigaste och tog sikte på Jämtland.

– Vi längtade efter fjällen, snön och ”riktiga” årstider, berättar Esther.

Medan paret letade efter en permanent bostad och en plats för sin tänkta affärsrörelse bosatte de sig i en campingstuga på Frösön. I oktober visade mäklaren dem en jordbruksfastighet i Skucku, strax utanför Svenstavik. Esther och Holger blev blixtförälskade i huset och slog till.

Sedan dess har de arbetat med att fastigheten mer modern.

– Vi har renoverat. Och renoverat. Och renoverat, säger Esther.

För två veckor sedan blev parets dröm verklighet. Den gamla jordbruksfastigheten har förvandlats till ett vandrarhem med tillhörande ekologiskt café. Esther och Holger bor i källaren, medan det nya företaget har fått tagit övervåningen i anspråk.

Företaget är litet, vandrarhemmet har bara tre rum med totalt sex bäddar, men det är så Esther och Holger vill ha det.

Verksamheten har fått namnet Tukan. Namnet har inspirerats både av det tyska uttrycker ”en pippi på loftet” och svenskans ”tokig”.

– Tukan låter ungefär som tokig, precis som uttrycker ”en pippi på loftet”, och vi är nog lite tokiga som slängt oss in i det här projektet, säger Holger och ler.

Mer läsning

Annons