Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entreprenörskap och köp av skolan ska rädda Rätan

/
  • Glenn Lindén, Mattias Jakobsson, Petra Karlsson och Annika Back utgör kärnan av den nybildade föreningen Bergsalliansen – för levande landsbygd (BALL). Foto: Sandra Högman

Den nybildade föreningen Bergsalliansen – för levande landsbygd arbetar för att utveckla både entreprenörskap och skola.

– När kommunen inte är intresserad får vi hjälpa oss själva, säger Glenn Lindén.

Annons

Idén till den nybildade föreningen, som förkortas BALL, har vuxit fram bland en grupp Rätansbor under flera års tid.

Initiativtagarna har tröttnat på att kommunen, som de själva ser det, struntar i byarna i de södra delarna och har därför grundat föreningen.

– Allting ska ligga i Svenstavik. Men det känns väldigt konstigt att all samhällsservice ska förläggas dit när det bara är 12 procent av kommuninvånarna som bor där, säger Glenn Lindén, som utsetts till ordförande i interimsstyrelsen för Bergsalliansen – för levande landsbygd.

Han syftar bland annat på de ständiga nedläggningshoten mot skolan i Rätan och flera andra byar i Bergs kommun.

– De ser inte helheten utan koncentrerar sig på att centralisera, tillägger styrelsekollegan Annika Back.

Nu vill Rätansborna skapa arbetsro för skolan. Precis som invånarna i Skålan har föreningen BALL också långtgående planer på att köpa loss skolan för att göra det billigare för kommunen. Till skillnad mot Skålan finns det dock inga planer på friskola.

Men det är inte bara de återkommande förslagen om att lägga ner skolor som har fått Rätansborna att starta föreningen.

Även traktens alla företagare ska kunna vända sig till föreningen för att få hjälp med exempelvis marknadsföring.

– Vi vill fungera som ett lokalt näringslivskontor. Att som ensam företagare försöka visa upp sig och sitt budskap kan vara svårt, men om man hjälps åt blir allting mycket lättare. Ensam är inte alltid stark, säger Glenn Lindén.

Ett exempel är den marknad som var inplanerad på campingen i Rätan veckan före jul. Tyvärr ställdes tillställningen in på grund av den stränga kylan, men arrangemanget får en ny chans om några veckor.

– Det här är ett lysande exempel på hur vi vill att föreningen ska fungera. Campingen har precis bytt ägare och behöver lite uppmärksamhet.

– Genom att arrangera en marknad på området, där inte bara campingägarna är med utan alla hjälper till, är ett perfekt sätt att dels hjälpa ett enskilt företag, dels göra någonting för hela byn, säger Glenn Lindén.

Föreningen BALL ska också jobba för att samla alla byns föreningar under en paraplyorganisation och därmed underlätta för alla som engagerar sig ideellt i Rätan med omnejd.

Mer läsning

Annons