Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En anställd ska ansvara för 30 vårdtagare: Inte värdigt

/
  • Inga-Lill Schnells och Anna-Britt Petterssons 100 år gamla far, Sven Josefsson, bor på Fjällglimten sedan fem år tillbaka. Nu kräver de att Bergs kommun ska tänka om och dra tillbaka förslaget att en vårdpersonal nattetid ska ansvara för 30 boende. Foto: Sandra Högman

En vårdanställd föreslås ensam ta hand om 30 boende hela natten. Nu får de planerade personalneddragningarna på äldreboendena Fjällglimten och Dalsätra skarp kritik från anhöriga.

Annons

– Det är inte värdigt – varken för de boende eller för personalen, säger Anna-Britt Pettersson, som har sin 100-årige far på Fjällglimten.

– Människor som slitit ett helt liv för att bygga upp det här samhället ska inte behandlas på det här sättet, tillägger hennes syster Inga-Lill Schnell.

Enligt Bergs kommuns budgetförslag sparas 700 000 kronor om två nattjänster tas bort och Fjällglimten sammanförs med Dalsätra. I praktiken innebär det att en vårdanställd nattetid ensam ska ansvara för 30 gamla, och i vissa fall svårt sjuka människor, som bor på de båda boendena.

– Alla här klarar inte av att via en knapptryckning larma personalen om de vill någonting, utan ropar i stället. Om den enda personalen är inne på den andra avdelningen är det ju ingen som hör dem ropa, säger Inga-Lill Schnell.

– Vetskapen om att pappa kan komma att få ligga här och ropa utan att någon svarar känns väldigt oroande, fortsätter hon.

Dessutom har personalstyrkan redan skurits ner med en person dagtid, vilket, enligt de anhöriga, gått ut över vårdtagarna på olika sätt.

Inga-Lill Schnell och Anna-Britt Pettersson har nu rest till Jämtland från Kungsbacka respektive Stockholm för att försöka få kommunen att tänka om.

I kväll ska de tillsammans med de övriga anhöriga vid Fjällglimten och Dalsätra ställa de ansvariga politikerna och tjänstemännen mot väggen under ett anhörigmöte.

– Om vi inte får något gehör kommer jag kontakta länsstyrelsen och kräva att de gör en tillsyn av boendena, säger Inga-Lill Schnell.

Enligt politikerna och tjänstemännen på kommunen är den planerade besparingen en konsekvens av att LSS-platser på boendet upphört och att det därför inte behövs lika mycket personal.

Ordföranden i verksamhetsnämnden, Torsten Medalen (C), tycker att det är rimligt att en person ensam ska ha ansvaret för 30 boende eftersom det totalt sett är fem personal som jobbar natt i området.

– I område norr, som Dalsätra och Fjällglimten tillhör, arbetar fem anställda under natten. Det kommer att krävas lite mer flexibilitet. Om de som arbetar inom hemvården inte har fullt upp kommer de att få hjälpa till mer inne – det är så det är tänkt att det ska fungera, säger Torsten Medalen.

Samtidigt säger han sig ha förståelse för de anhöriga.

– Jag förstår dem, det är alltid oroande med förändringar, säger han.

Även det lokala skyddsombudet på Dalsätra och Fjällglimten har uppmärksammat problemet med de planerade personalnedskärningarna. Fackförbundet Kommunal har via Arbetsmiljöverket krävt att få ta del av konsekvensbeskrivningar och handlingsplaner för hur kommunen ska hantera eventuella risker om nästa års budget, där nedskärningarna i Myrviken ingår, klubbas igenom.

Mer läsning

Annons