Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever i Berg får inte kosta mer än 31 kronor i månaden

Eleverna i Berg kan få rulla tummarna på lektionstid när kommunen ska spara på läromedel. 31 kronor per månad och elev ska i fortsättningen täcka alla undervisningskostnader.

Annons

När eleverna i Berg i måndags återvände till skolan efter sportlovet hade den ekonomiska nödbromsen redan dragits åt. Förra veckan beslutade kommunens politiker att dra ner på pengarna som ska räcka till böcker och andra läromedel för eleverna. Dessutom beslutade de att all vidareutbildning för lärarna är indragen under 2009.

Beslutet att minska på anslaget innebär att kommunens elever under det kommande läsåret kommer att få klara sig på 31 kronor per månad och elev, vilket är ungefär en fjärdedel av fjolårets anslag.

– Det går inte att få ihop en vettig undervisning för de pengarna, säger Bosse Svensson, lärare vid Svenstaviks skola och ordförande för lärarförbundet i Berg.

Det minskade anslaget kan komma att innebära att eleverna under vissa lektioner får sitta sysslolösa eftersom det inte finns pengar till undervisningsmaterial.

– Svårast kommer det bli att upprätthålla kvalitén i de så kallade övningsämnena, som slöjd, NO och hemkunskap, där vi behöver köpa in material eftersom, säger Bosse Svensson.

När årskurs nio i morgon ska ha slöjd saknar ungefär halva gruppen material för att kunna påbörja ett projekt. Skolan har tagit in en vikarie eftersom slöjdläraren är ledig, men material att arbeta med har skolans rektor tvingats säga nej till.

– När jag i måndags bad om att få köpa in mer material fick jag nej, säger Bosse Svensson.

Och morgondagens lektion i slöjd kommer att bli långt ifrån unik, tror Bosse Svensson.

– Just den här gången är det niorna, men betydligt fler kommer att drabbas om vi inte kan köpa in material, säger han.

Samtidigt kan Bergs kommuns beslut att inte låta någon i personalen vidareutbilda sig under året vara ett lagbrott. Enligt skollagen ska varje kommun se till att kompetensutveckling anordnas för den personal som undervisar. Kommunen ansvarar också för att göra en särskild plan för kompetensutvecklingen.

Enligt chefsjurist Ingegerd Hillborn på skolinspektionen går det inte förrän i efterhand att se om kommunen brutit mot lagen.

– Vi blandar oss inte i vad kommunerna gör på detaljnivå. Enligt lagtexten ska personal vidareutbildas. Men vi kan inte gå in och säga när utbildningen ska genomföras. Om personalen vidareutbildades, exempelvis i fjol, kanske de inte behöver göra det i år, säger hon.

Mer läsning

Annons