Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomiska problem hot mot Hackåsföretag

En handfull jobb på Hackås precisionsgjuteri kan vara i fara. Med nästan fyra miljoner kronor i leverantörsskulder har företaget begärt att genomgå rekonstruktion.

Annons

Företagets ansökan om rekonstruktion godkändes av tingsrätten förra veckan. Det betyder att alla utbetalningar har stoppats och att en advokat, som kan liknas med en konkursförvaltare, har fått ansvar att kontrollera och godkänna alla utbetalningar. Rekonstruktionen innebär också att de anställdas löner kommer att betalas ut från den statliga lönegarantin.

Enligt vd Mattias Lööv beror Hackås precisionsgjuteris ekonomiska problem i första hand inte på den rådande finanskrisen, utan på företagets relativt låga effektivitet.

– Det är lönsamheten som är problemet, vi måste bli bättre och mer effektiva, säger han.

I dag arbetar 30 personer på företaget. Men under de närmaste månaderna är det inte uteslutet att arbetsstyrkan kan komma att bli mindre.

– Vi har uppsägningar som väntar, men inte av den storleksordningen att vi måste anmäla det till länsstyrelsen, säger Mattias Lööv.

Om ett företag planerar att varsla mer än fem anställda om uppsägning måste det anmälas till länsstyrelsen.

I dag har Hackås precisionsgjuteri leverantörsskulder på omkring 3,8 miljoner kronor plus en del större lågfristiga lån. Men trots den rådande situationen har både Mattias Lööv och Lars Ederwall, som har utsetts till rekonstruktör, positiva framtidsutsikter.

– Om ägarna skulle göra det enkelt för sig hade företaget begärts i konkurs, men vi tror på det här och hoppas att vi kommer att kunna återanställa de som eventuellt får gå, säger Mattias Lööv.

– Så här långt ser det bra ut. Nu gäller det att lösa den akuta likviditetskrisen för att få företaget på fötter, säger Lars Ederwall.

Mer läsning

Annons