Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyr el ökar intresset för alternativ

/
  • Cellerna är omkring fem kvadratmeter stora och ger ungefär 1 000 kilowattimmar per år, vilket motsvarar ungefär en halvårsförbrukning i en lägenhet.
  • Thorsten Handler är en av omkring en handfull privatpersoner i Jämtland som installerat solceller på sitt bostadshus. Foto. Sandra HögmanNär solen lyser på cellerna används energin som kommer från cellerna i första hand och elektriciteten som kommer från nätleverantören i andra hand.

När elpriserna skjuter i höjden ökar intresset för alternativa energikällor. Thorsten Handler, Skålan, är en av omkring en handfull länsbor som monterat solceller på sitt hus för att både spara pengar och miljö.

Annons

När Thorsten Handler köpte sitt hus i Skålan låg årsförbrukningen på kring 48 000 kilowattimmar. Han bestämde sig genast för att försöka sänka den inköpta elen och därmed även kostnaderna.

– Målet är att komma under 10 000 kilowattimmar, berättar Thorsten Handler.

Och han är inte långt i från sitt mål.

Genom att tilläggsisolera, installera en värmepump och byta ut de traditionella glödlamporna mot mer energisnåla varianter är han nere på en årsförbrukning kring 12 000 kilowattimmar. För att minska sin elräkning ytterligare monterade Thorsten Handler i höstas tre solceller på bostadshusets tak.

– Det låter kanske lite konstigt, men det är en fantastisk känsla att gå förbi elcentralen och se att solcellerna är i gång, säger han.

Med en mer normal vinter med mildare temperaturer tror Thorsten Handler att han ska nå sitt elförbrukningsmål.

– Eftersom det knappt varit något töväder alls har cellerna varit täckta med snö fram till för någon vecka sedan. Om det blir en mer normal vinter med bildväder tror jag att jag ska nå mitt mål, säger han.

Cellerna är omkring fem kvadratmeter stora och ger ungefär 1 000 kilowattimmar per år, vilket motsvarar ungefär en halvårsförbrukning i en lägenhet. När cellerna monterats på taket kopplas de in i den ordinarie elcentralen i huset. När solen lyser på cellerna används energin som kommer från cellerna i första hand och elektriciteten som kommer från nätleverantören i andra hand.

– Det är jättesmidigt, det behövs inga batterier eller någonting sådant. När allting är monterat är det bara att köra på som vanligt, säger Thorsten Handler.

Och Thorsten Handler är inte ensam. Fem privatpersoner boende i Jämtlands län monterade förra året upp solceller på sina bostadshus och ansökte sedan om konverteringsbidrag från länsstyrelsen. Dessutom ansökte ägarna till tre offentliga lokaler om bidrag för att montera solceller.

– Jag tror att solceller kommer att bli allt mer vanligt, även hos oss i Norden. I takt med att fler installerar celler tro jag också att det kommer att bli billigare, säger Thorsten Handler.

Mer läsning

Annons