Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen om en gruva lever vidare i Överturingen

/
  • Harriet Svensson hittade tillsammans med Siv Wiik guldfyndigheter för snart tre år sedan. Men trots all uppmärksamhet fyndet gett henne har guldet inte stigit henne åt huvudet. ”Nej, herre gud. Jag kör på som vanligt jag. Den enda skillnaden är att jag har lite mindre tid. Jag vill ju vara med i alla steg och  i bland blir det lite körigt, men det är ju det som är roligt”, säger hon.
  • Efter Harriet Svensson och Siv Wiiks stora fynd för tre år sedan stod över 20 bolag på kö för att få undersöka området kring Överturingen. H

Snart kan det komma att borras efter nya fyndigheter i Överturingen. Mineraljaktsvinnaren Emil Svensson har fått tillstånd att leta både koppar och guld i området.

Annons

Det var på sensommaren i fjol som 18-åriga Emil Svensson upptäckte ett intressant fynd i området vid Porsmyran utanför Överturingen.

– Jag hade letat i området tidigare. Jag såg att det var en bra sten jag letat upp, men jag visste hur bra det var förrän jag fick tillbaka analyssvaren, berättar Emil Svensson.

Analyssvaren visade sig att fyndigheten som Emil Svensson hittat innehöll ovanligt höga halter av koppar, men också spår av guld. Emil Svensson ansökte redan i höstas om undersökningstillstånd hos myndigheten Bergsstaten. I dagarna har han fått sin ansökan beviljad, vilket innebär att området som är på omkring 66 hektar får undersökas närmare.

Nu hoppas Emil Svensson att något projekteringsbolag ska vara intresserat av att provborra vid Porsmyran.

– Jag har inte hört mig för än, men jag ska väl göra det snart, säger Emil Svensson.

Och det kanske inte är så konstigt att det är just Emil Svensson som hittade de höga halterna av koppar. Intresset för mineraljakt ligger uppenbarligen i släkten. Hans farmor, Harriet Svensson, hittade för snart tre år sedan den omskrivna guldfyndigheten utanför Överturingen tillsammans med Siv Wiik.

Mer läsning

Annons