Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det går att påverka innehållet”

/
  • Kim Roos-Persson, Nils Grubb och Joel Dillner tar för sig av grönsakerna som serveras på Klövsjö skola.
Foto: Sandra Högman
  • Såsen som serverades till köttfärslimpan på Klövsjö skola i torsdags innehöll varken såspulver eller buljong med mononatriumglutamat eller andra E-nummer.Foto: Sandra Högman
  • Sedan Inger Thor, som jobbar i köket på Klövsjö skola, fick berättat för sig vad vissa produkter egentligen innehåller är hon mer noggrann när hon gör inköpen till skolluncherna. ”Jag försöker undvika tillsatser. Visst händer det att någonting som inte borde vara där slinker med, men jag gör så gott jag kan”, säger hon.Foto: Sandra Högman
  • Kim Roos och Frida Ericsson tycker om den köttfärslimpa som Inger Thor lagat.Foto: Sandra Högman
  • Kim Roos-Persson, Nils Grubb och Joel Dillner tar för sig av grönsakerna som serveras på Klövsjö skola.
Foto: Sandra Högman
  • ”Det går att påverka skolmaten”, konstaterar Anna Magnusson.

Den här veckan har LT tittat närmare på skolmaten i länets åtta kommuner. Granskningen visar bland annat att eleverna under en vecka får i sig ett 20-tal E-nummer och en rad andra tillsatser som maltodextrin, aromer och extrakter.

I torsdags berättade eleverna vid Nyhedens skola i Krokom att de tycker att det är ofräscht med tillsatser och i går var det dags för mångsysslaren och initiativtagaren till tv-programmet ”Matakuten”, Bert Karlsson, att säga sitt.

I dag berättar LT hur en förälder i Klövsjö lyckades påverka innehållet i skolmaten.

Annons

Anna Magnusson i Klövsjö blev uppmärksam på hur mycket tillsatser det var i den mat hon vanligtvis köpte i samband med att hon blev gravid för snart fem år sedan.

– Jag började läsa på innehållsdeklarationen och uteslöt livsmedel med vissa tillsatser för min och mitt barn skull, säger hon.

När Annas son kommit till världen fortsatte hon och familjen att undvika tillsatser. Efter sin föräldraledighet började sonen på förskolan vid Klövsjö skola och Anna återvände till sitt arbete i byns Ica-butik.

– Eftersom Klövsjö skola gör sina inköp till luncherna här fick jag snart veta vad skolluncherna egentligen innehåller.

Anna Magnusson blev förskräckt när hon såg skolans inköpslistor med varor som innehöll en rad E-nummer och andra tillsatser. Hon ringde upp kommunens kostchef och berättade om sin upptäckt.

– Jag fick inget gehör från kommunen. Det kändes som de inte hade någon aning vad jag pratade om, säger Anna Magnusson.

I stället rekommenderades hon att ta kontakt med kökspersonalen på Klövsjö skola.

Sagt och gjort.

– Jag började prata med Inger som lagar maten och informerade henne om tillsatser, säger Anna.

Tillsammans med Inger Thor, som ansvarar för inköpen och matlagningen vid Klövsjö skola, började Anna Magnusson att plocka fram alternativ till de produkter som skolan använder sig av.

I dag använder sig Inger Thor, i den mån det är möjligt, av livsmedel utan onödiga tillsatser.

– Det är fortfarande pengarna som styr en hel del. Men det går att köpa bra produkter och samtidigt hålla sig till budgeten, konstaterar Inger Thor.

Inger Thor försöker att laga all mat till de drygt 40 barnen i Klövsjö från grunden. När LT i torsdags hälsade på i skolköket i Klövsjö stod köttfärslimpa med kokt potatis och brunsås på menyn.

Köttfärslimpan hade Inger gjort själv och brunsåsen var baserad på sky som hon tagit tillvara vid ett tidigare tillfälle. Lingonsylten som serveras har Inger Thor också kokat själv – av lingon som barnen vid skolan själva plockat.

– Tillsatser är inget lätt område, men det är ett viktigt ämne – framför allt när det kommer till mat som ska serveras till barn, de har ju hela livet framför sig, säger Inger Thor.

När barnen kommer ner till matsalen plockar de först för sig av salladsbuffén innan de slår sig ner vid borden och börjar äta av varmrätten.

– Maten i dag är bra, men favoriten är pärbullar, säger Joel Dillner, 8 år. Lea Ryder i förskoleklassen håller inte riktigt med:

– Jag tycker att den mat vi äter nu är den godaste, säger hon.

Anna Magnusson är medveten om att Klövsjö skola är liten och att det är en av anledningarna till att hon faktiskt lyckats påverka innehållet i maten. Men hon tror att det går att göra liknande insatser även på större skolor.

– Om tillräckligt många föräldrar vid en skola går ihop och tillsammans arbetar för att påverka de ansvariga går det att göra en förändring – oavsett hur stor skola är.

Mer läsning

Annons