Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det finns inga resurser”

/
  • Verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen (C) diskuterade i går kväll hur vården ska bedrivas på Dalsätra och Fjällglimten i framtiden.

Kommunen vill att en vårdanställd nattetid ensam ska ta hand om 30 boende. Anhöriga och personal sågar förslaget. I går ställdes de ansvariga politikerna och tjänstemännen mot väggen.

Annons

I går berättade LT att en vårdanställd nattetid ensam föreslås ta hand om 30 boende på äldreboendena Fjällglimten och Dalsätra i Myrviken. Tidigare har det varit två personer, men sedan ett antal LSS-platser försvunnit ska antalet anställda också minskas.

– Det är inte värdigt – varken för de boende eller för personalen, sa Anna-Britt Pettersson, som har sin 100-årige far på Fjällglimten, i gårdagens LT.

I går kväll träffade anhöriga och anställda de ansvariga politikerna och tjänstemännen från Bergs kommun för att diskutera de föreslagna neddragningarna. Och budskapet från de anhöriga gick inte att misstolka:

– Förslaget är orimligt, säger Inga-Lill Schnell.

Vård- och omsorgschef Helen Rickardsson är av en annan åsikt. Hon tror att det kommer fungera att låta en vårdanställd ta ansvar över 30 boende, eftersom det är meningen att hemsjukvårdens personal som arbetar i området ska backa upp.

Men det var inte bara de anhöriga som ifrågasatte de ansvariga under gårdagens möte. Även berörd personal kritiserade det liggande förslaget som beräknas spara 700 000 kronor.

– När ni pratar om hur vi ska jobba låter det så lätt. Men vad det står på papperet är en sak, och verkligheten är en annan. Hemsjukvårdens personal, som ska backa upp oss här inne är den största delen av tiden ute hos sina vårdtagare, säger Benita Lindholm, som jobbar natt på Dalsätra.

– Jag tycker att ni ska komma hit en natt och se hur vi har det. Då skulle ni få se hur enkelt det är att vara själv med 30 boende när de ligger och ropar, har ångest, är uppe och går i korridorerna och väcker varandra, fortsätter hon.

Verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen säger sig ha förståelse för personalen och de anhöriga, men kunde i går inte komma med några löften inför framtiden.

– Det finns inga resurser. Alla kommunens verksamheter kommer det närmaste året att tvingas spara. Jag önskar att det fanns mer pengar, men det gör det inte, säger han.

Den 24 november ska kommunfullmäktige i Berg säga sitt om nästa års budget, där de föreslagna neddragningarna i Myrviken ingår.

Mer läsning

Annons