Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debutant blev Årets Näck

/

Det blev en debutant som kammade hem titeln Årets Näck i går kväll. För första gången sopade Martin Norberg från Jämtland banan med sina medtävlande.

Annons

I år är det femton år sedan den numera rikskända kultur- och musiktävlingen Årets Näck arrangerades för första gången.

– Tanken var inte alls att det skulle bli en följetång, utan att det skulle bli en engångsgrej, berättar tävlingens ansvarige Calle Hernmarck.

Men när intresset från den lokala befolkningen blev så pass stort bestämde sig arrangörerna för att köra ett år till.

– År nummer två blev tävlingen rikskänd genom att både etermedia och kvällstidningarna uppmärksammade oss, säger Calle Hernmarck.

Succén var given och sedan dess har tävlingen varit ett självklart inslag i det jämtl ändska utbudet av sommarevenemang.

När Årets Näck arrangerades för första gången 1995 var det bara fyra grader i luften. Och även om det var något varmare i Hackås i går kväll såg det inte allt för varmt ut när de fem nakna spelemännen, en efter en, steg ner i den forsande Billstaån och bjöd på förtrollad musik världsklass.

Efter juryns överläggningar stod Martin Norberg som ensam segrare. Bland de övriga startanden fanns i sammanhanget kända namn som Ross Campell, som tog hem segern förra året. Dessutom näckade Samuel Lundström och Olle af Klintberg tillsammans med sina fioler.

Som vanligt blev Årets Näck en stor publikframgång. Runt 400 personer trotsade myggen och trängde ihop sig kring Billstaån för att få en skymt av de nakna fiolspelande männen.

Mer läsning

Annons