Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tar strid för lokalradiostationen i Berg

/
  • Efter jul kan det bli tyst i Radio Berg för gott. Nu tar föreningens ordförande Jörn Nilsson, programmakaren Walter Bogataj, styrelseledamoten och programledaren Calle Friman, kassören Monica Nordin och styrelsesuppleanten Frasse Westman strid för stationen. Gruppen planerar bland annat att samla ihop namnunderskrifter på protestlistor till förmån för kanalen.Foto: Sandra Högman

Efter årsskiftet kan det bli tyst i Radio Berg. När kommunen måste spara föreslås anslaget till kanalen dras in. Nu tar radions styrelse och programledare strid för den lokala stationen.

Annons

– Jag har för avsikt att samla in namnunderskrifter på protestlistor. Jag tror att det finns ett oerhört stort intresse bland kommuninvånarna att bevara stationen, säger Walter Bogataj, en av Radio Bergs programmakare.

Som LT tidigare berättat ska Bergs kommun spara nästan 28 miljoner kronor nästa år. Enligt det förslag som ska klubbas i kommunfullmäktige i november kommer Radio Berg att drabbas hårt av sparkraven.

I dag betalar kommunen och deras bolag 150 000 kronor till stationen varje år. Pengarna går oavkortat till de mastavgifter som krävs för att kanalen ska höras i etern. I gengäld får kommunen sända kommuninformation, bland annat i form av direktsända fullmäktigesammanträden.

Därutöver får Bergs lokala tv-förening, som driver kanalen, in lite pengar i form av medlemsavgifter och försäljning av reklam, vilket bekostar kostnaderna för stimersättningarna.

– Om vi inte längre får anslaget från kommunen är det bara att lägga ner, säger föreningens kassör Monica Nordin.

Radions styrelse är mycket kritisk till kommunens sätt att hantera den föreslagna neddragningen av analget till kanalen.

– Den enda information vi har fått är via tidningarna. Vi vill ha ett skriftligt papper på vad det egentligen är som händer, eller kommer att hända, säger Jörn Nilsson, ordförande.

– Vi sitter och väntar på att någon ska höra av sig varje dag, fortsätter han.

Styrelsen tror att kommunen gör ett stort misstag om de låter stationen gå i graven.

– Det här är deras ansikte utåt. I och med de här panikåtgärderna visar kommunen att det inte ser möjligheterna – bara hindren, säger Calle Friman, programledare, anställd inom kommunens dagliga verksamhet och handledare för tre personer som inom ramen för den dagliga verksamheten arbetar på Radio Berg.

Mer läsning

Annons