Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De jobbar för välgörande ändamål i Indien

/
  • I går gav sig eleverna vid Svenstaviks skola ut i arbetslivet. Pengarna som Erika Panhed och de övriga eleverna fick in går till organisationen Share and care i Indien.
  • Henrik Dillner och Kim Panhed bytte i går geografi, matematik och historia mot snöskottning på OKQ8 i Svenstavik.
  Foto: Sandra Högman

I stället för en vanlig dag i skolbänken fick eleverna vid Svenstaviks skola i går ge sig ut i arbetslivet. De intjänade pengarna går oavkortat till välgörande ändamål i Indien.

Annons

Henrik Dillner och syskonen Kim och Erika Panhed gjorde sin arbetsdag på OKQ8 i Svenstavik.

Medan Erika Panhed fick märka om stationens hyrfilmer fick pojkarna skotta snö utanför butiken.

De tre, som till vardags går på Svenstaviks skola, tycker att det är roligt att byta ut den traditionella skoldagen mot en arbetsdag.

– Det här är grymt mycket bättre än att gå i skolan, att jobba är så mycket mer fritt, konstaterar 12-årige Kim Panhed, som efter avslutade studier drömmer om att få arbeta med någonting som innebär att han får vara i skogen.

Erika Panhed, 16 år, håller med:

– Det är skönt att bryta upp den traditionella skoldagen med någonting annat, säger hon.

– Dessutom är det nyttigt att själv få fixa en arbetsplats att vara på. Vi lär oss att ta kontakt, fortsätter Erika Panhed.

De pengar som Kim, Henrik, Erika och deras övriga skolkamrater tjänade in under gårdagen går oavkortat till organisationen Share and care i Chennai, Indien.

Sedan 2002 har Bergs gymnasium haft ett samarbetsprojekt med Share and care, som bland annat driver kvinnohem, skolor och barnhem i Indien.

Men sedan ett år tillbaka är även kommunens grundskolor med i projektet.

Som en första del i projektet åkte förra året tre lärare från Myrvikens, Svenstaviks och Rätans skolor till Indien.

I mitten av februari kommer de tre lärarna att återvända till landet tillsammans med sex elever.

Resan finansieras bland annat av pengar från internationella programkontoret.

– De pengar som eleverna har samlat in under sin arbetsdag går oavkortat till Share and care och kommer att lämnas över när vi är på plats, säger Monica Hallquist, ansvarig lärare för Indienprojektet vid Svenstaviks skola.

Även eleverna vid Myrvikens respektive Rätans skolor kommer under de kommande veckorna att arbete hos lokala företagare för att tjäna in pengar till projektet. Varje elev ska arbeta ihop minst 200 kronor, om de arbetar hemma får de så mycket som familjen kan avvara.

Förutom att det är roligt att under en dag få byta matten och geografin mot en arbetsdag tycker Henrik Dillner att det känns bra att få göra en god insats.

– Det känns att vi gör någonting bra, säger han.

Mer läsning

Annons