Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De håller ställningarna på Östgärde i jul

/
  • Viktoria Paulsson, Maud Lundin, Marika Eriksson-Olsén, Annika Back, Marion Halvarsson och Margitha Thelander är några av kollegorna som håller ställningarna på servicehuset Östgärde i jul. Foto: Sandra Högman

Här är arbetskamraterna som håller ställningarna på serviceboendet Östgärde i jul.

– Det är en rätt mysig högtid att jobba på, tycker kollegorna.

Annons

Stora delar av Sverige stannar kring julhelgen. Men medan många tittar på Kalle Anka och hans vänner, äter skinka och öppnar paket måste vissa arbetsgrupper vara i tjänst för att samhället ska fungera. Vården är av naturliga skäl ett sådant arbetsområde.

LT har träffat delar av personalstyrkan på Östgärde servicehus i Rätan som ska jobba en eller flera dagar under julen. Kollegorna verkar inte tycka att det är allt för jobbigt att gå till arbetsplatsen trots att det är storhelg.

– Det är alltid så mysigt att komma hit på julaftonsmorgonen. Nattpersonalen brukar göra så fint med massa pynt, vilket gör att det infinner sig en härlig stämning i hela huset, säger Maud Lundin, som numera är pensionerad från sitt arbete på Östgärde men som ofta arbetar extra på servicehuset.

– Även de som bor här får en speciell blick som lyser förväntan dagarna kring jul. Att se deras blickar ger mig väldigt mycket, fortsätter Maud Lundin.

Julaftonen på Östgärde inleds ofta lite senare än vad vanliga dagar gör. Personalen brukar i så stor mån som möjligt försöka klä de boende i extra stiliga skjortor och blusar.

– Vi jobbar hårt dagarna före jul för att alla boende ska hinna duscha. Och de som vill få sitt hår lagt ska få det, säger Marion Halvarsson.

Efter morgonstöket är det sill- och grötfrukost med sedvanliga tillbehör. På eftermiddagen dukas det upp till långbord med ännu mer traditionell julmat. Dessutom brukar tomten titta in en stund innan han ska dela ut klappar till alla barn i byn. Julaftonen avslutas med att de boende får varm choklad med vispgrädde.

– Det bli ju vi som sätter prägel på många av de boendes jul. Alla får inte besök av anhöriga och vi gör vad vi kan för att de ska få en så speciell jul som möjligt, säger Annika Back.

Men bara för att det står arbete i almanackan den 24 december innebär det inte att personalen på Östgärde skippar firandet med sina familjer.

– Det gäller att hitta lösningar. Antingen har man lillajulafton någon dag innan eller också tar man firandet före eller efter skiftet, säger Marika Eriksson-Olsén.

Mer läsning

Annons