Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De förverkligar sin dröm

/
  • Det går åt mycket byggmaterial för de planerade byggnationerna.
  • Efter fyra års byggnadsarbete stod delar av anläggningen klar och fjällgården har haft regelbundna gäster sedan 2006.
  • Miriam och Christoph Schenk fortsätter att utveckla anläggningen Galå fjällgård i Galåbodarna.
  • ”Snöskor är enklare än skidor och miljövänligare än skoter”, säger Christoph Schenk.
  • Inför kommande vintersäsong planerar paret att tillsammans med en rad andra aktörer satsa på vandring med snöskor. Tanken är att det ska finnas snöskor för uthyrning på flera platser i Bergs kommun samt att lämpliga leder ska märkas ut.

I tio år har Miriam och Christoph Schenk jobbat för att färdigställa sitt drömprojekt – turistanläggningen i Galåbodarna.

Samtidigt som de sista byggnaderna börjar ta form har paret planer på att utveckla sin verksamhet ytterligare.

Annons

I slutet av 90-talet reste det tyska paret Miriam och Christoph Schenk ofta på semester till Sverige. Under sina utflykter åkte de genom stora delar av de svenska fjällen och förälskade sig genast i det dramatiska landskapet.

– Om kvällarna satt vi i vårt tält eller i vår husbil och drömde om att flytta till Sverige och öppna någon form av turistanläggning, berättar Miriam Schenk.

År 2000 gjorde paret verklighet av sina drömmar och köpte skogsmark i Galåbodarna, mellan Persåsen och Börtnan. De första åren gick åt till att röja, bereda marken och planera hur anläggningen skulle se ut. Ett par år senare bytte Miriam och Christoph Schenk på allvar Tyskland mot Sverige. Och 2006 togs de första gästerna mot på Galå fjällgård.

– Våra vänner och bekanta tyckte nog att vi var rätt tokiga, men samtidigt modiga. Numera har de vant sig, säger Miriam Schenk.

I dag finns flera timrade stugor för uthyrning på Galå fjällgård och fler är på gång. Ytterligare tre huskroppar är under konstruktion, varav två kommer att byggas som så kallade passivhus med väldigt låg energiförbrukning. I bästa fall klarar sig passivhus utan tillskott av energi utifrån de egna väggarna, men i Norrland är det inte alltid genomförbart.

I ett av de hus som ska byggas efter passivhusprincipen ska en fjällkrog inhysas.

– Det ska bli roligt att få ta verksamheten vidare en nivå, säger Miriam och Christoph.

Varken Miriam eller Christoph Schenk ångrar att de tog sitt pick och pack och flyttade till Sverige. Och även om projektet med turistanläggningen blev något mer omfattande än vad de räknat med trivs de i Galåbodarna.

– Jag är glad att vi flyttade när vi flyttade. Nu när vi blivit äldre och fått barn hade det varit betydligt svårare att göra verklighet av ett projekt som detta, säger de.

Samtidigt arbetar Miriam och Christoph för att fortsätta utveckla sin verksamhet ytterligare och hitta nya aktiviteter för att locka fler besökare. Inför kommande vintersäsong planerar paret att tillsammans med en rad andra aktörer satsa på vandring med snöskor. Tanken är att det ska finnas snöskor för uthyrning på flera platser i Bergs kommun samt att lämpliga leder ska märkas ut.

– Jag tror att snöskor hör den framtida fjällturismen till. För ovana skidåkare som vill ut på tur är snöskor ett bra alternativ, säger Christoph.

– Dessutom är det miljövänligt, fortsätter han.

Mer läsning

Annons