Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”De äldre fick flytta in till en byggarbetsplats”

/
  • En byggarbetsplats väntade de boende när de flyttade in i den nyrenoverade delen av äldreboendet Tallgläntan i Hackås.Foto: Sandra Högman

Ostädade lokaler, larm som inte installerats och omonterade matsalsmöbler – flytten till den nyrenoverade delen av äldreboendet Tallgläntan i Hackås har varit allt annat än smidig.

Annons

– Det är anmärkningsvärt att kommunen inte har bättre prioriteringsordning och inte gett personalen mer stöd i samband med inflyttningen, säger fackförbundet Kommunals ordförande i Bergs kommun, Jan-Erik Eriksson.

I somras påbörjades arbetet med att göra om de före detta förskolelokalerna i Hovsliden, Hackås, och därmed utöka äldreboendet Tallgläntan med tio lägenheter.

Förra måndagen, den 19 januari, flyttade de första vårdtagarna in – trots att renoveringen inte var avslutad.

När personalen började flytta in de boende och deras tillhörigheter var lokalerna till stor del fortfarande definierbara med en byggarbetsplats. De nyrenoverade delarna var delvis inte städade efter ombyggnationen, hantverkarnas verktyg stod kvar i byggnaden, larmsystemet var inte installerat och det fanns inga möbler i den nya avdelningens matsal.

– Det känns tråkigt att vi inte kunde bemöta de nyinflyttade vårdtagarna på ett mer värdigt sätt. Vi har inte alls kunnat koncentrera oss på att lära känna de nyinflyttade som vi hade önskat, säger en i personalen som LT talat med.

– Inflyttningen borde inte ha genomförts innan ombyggnationen var helt färdig, säger en annan anställd vid äldreboendet.

I går, nio dagar efter att de första vårdtagarna flyttade in, var lokalerna fortfarande inte helt klara. En förklaring till den kaosartade situationen kan bero på kommunikationsmissar i samband med ett chefsbyte.

– Hur som helst känner vi oss överkörda.

Personalen tror inte att de äldre på något sätt lidit skada av den stökiga miljön, men några i personalstyrkan har mått dåligt av kaoset.

– Jag har funderat på att sjukskriva mig, säger en anställd.

Carina Rodhe är biträdande vård- och omsorgschef och ansvarar för äldreomsorgen i kommunen. Hon känner inte igen den kaosartade bild som målas upp i samband med flytten:

– Det finns ju olika definitioner på städ. Jag kan ju tycka att det är städat, medan någon annan inte tycker att det är det, säger hon.

Att det inte fanns möbler i lokalerna när personal och de boende flyttade in förklarar Carina Rodhe med att tanken var att personalen skulle får vara med och möblera för att de skulle få det som de ansåg var lämpligt.

– Man får ställa det mot alternativet att någon annan skulle ha gjort möbleringen, säger Carina Rodhe.

Hon tycker heller inte att kommunen har kunnat organisera flytten på något annat sätt.

– Det har säkert gått att göra på andra sätt, och det har kunnat bli både bättre och sämre. Men jag tycker att vi gjort så gott vi kunnat, säger hon.

Mer läsning

Annons