Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De åkte Vasaloppet – i Kina

/
  • Katja Schwartz, Lisa Svensson, Maria Atterhagen och ytterligare fyra elever från skidgymnasiet i Åsarna, spenderade sitt jullov i Asien tillsammans med ytterligare ett 60-tal europeiska ungdomar.  Foto: Sandra Högman
  • De sju ungdomarna från Åsarna genomförde fyra sprinttävlingar och ett ”Vasalopp” under sina två veckor i Asien.
 Foto: Privat

För sju elever från Bergs gymnasium blev jullovet någonting alldeles extra.Tillsammans med ett 60-tal europeiska ungdomar har de varit i Asien för att delta i det kinesiska Vasaloppet.

Annons

– Det har varit en underbar resa, säger 18-åriga Lisa Svensson, som studerar vid Bergs gymnasiums skidprogram.

Hon får medhåll av sin studiekamrat Maria Atterhagen, 19 år:

– Resan var en stor erfarenhet, nu vet jag att jag klarar mig själv. När vi åker på tävlingsresor med klubben är allting förberett, nu fick vi lära oss att klara oss själva, säger hon.

Under sin resa fick den europeiska delegationen, där skideleverna från Berg ingick, bland annat besöka inre Mongoliet och Peking. Under sina två veckor i Asien deltog de i fyra sprinttävlingar samt i Kinas upplaga av Vasaloppet.

– Det kinesiska Vasaloppet är något kortare än det svenska. Det var fem mil – men det räckte, säger Katja Schwartz, som precis avslutat sin utbildning på skidgymnasiet.

Katja Schwartz har själv inte åkt den svenska upplagan av Vasaloppet, men har efter resan till Kina funderingar på att göra det.

– Jag får väl se till att prova det också, säger hon och skrattar.

Men det är inte bara det faktum att kinesernas Vasalopp är fyra mil kortare än den svenska föregångaren som skiller tävlingarna åt.

– Hela loppet genomfördes på konstsnö, berättar Lisa Svensson.

– Alla är med i loppet, oavsett om de har stått på ett par skidor eller inte. Många tyckte bara att det var kul att det hände något och valde att vara med av den anledningen, tillägger Maria Atterhagen.

Jan Ottosson, skidlärare vid Bergs gymnasium, är glad att eleverna fick chansen att följa med på resan. Han tror att resan gjort att eleverna växt – både som skidåkare och som människor.

– Det finns vissa skillnader i skidkulturena. I Kina pensioneras skidåkarna redan vid 26, 27–års ålder. Här arbetar vi efter teorin att det är då de allra flesta har chans att bli riktigt bra, säger han.

Mer läsning

Annons