Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig ekonomi hotar Bergs ryttarförening

/
  • De hästar som Bergs ryttarförening i dag förfogar över är fortfarande på sommarbete i väntan på att medlemmarna ska besluta om föreningens framtid under ett extrainsatt årsmöte på söndag. Foto: Ulrika Andersson

Bergs ryttarförening kan komma att läggas ner. Efter flera år med dålig ekonomi föreslår styrelsen nu en avveckling.

– Jättetråkigt, men vi har inget val, säger ordförande Hans-Olof Andersson.

Annons

På det senaste styrelsemötet beslutade styrelsen enhälligt att föreslå en nedläggning av Bergs ryttarförening. På söndag är det upp till medlemmarna att ta det slutgiltiga beslutet under ett extrainsatt årsmöte.

– Det är den dåliga ekonomin som ligger bakom. I princip har det varit trassel med kassaflödet ända sedan starten av föreningen i mitten av 90-talet, säger Hans-Olof Andersson.

– Vi har försökt att få struktur på verksamheten, men vi har en stor skuld. Om vi drar ner ytterligare kan vi inte längre hålla oss till gällande kollektivavtal och det går naturligtvis inte att jobba på det viset, fortsätter han.

Föreningens skulder beräknas just nu ligga mellan 50 000 och 100 000 kronor.

Samtidigt som styrelsen förordar en nedläggning av Bergs ryttarförening föreslår de också att så många av föreningens tillgångar som möjligt ska säljas.

– Vi vill uppnå nollresultat. Vi har gjort en priolista som årsmötet ska få ta ställning till på söndag, säger Hans-Olof Andersson.

Om styrelsens förslag godkänns av medlemmarna är tanken att ridskolan avvecklas och att ridklubben får vara kvar.

Det innebär att föreningen kommer att göra sig av med sina hästar och upphöra med all undervisning. Medlemmarna kommer, om förslaget går igenom, att få chans att använda anläggningen, men inte låta sina djur stå permanent i stallet.

Om en nedläggning av föreningen blir verklighet kommer den person som i dag är anställd på halvtid som ridinstruktör att förlora sitt arbete.

– Det är naturligtvis tråkigt att behöva göra så här, men det är bara att se sanningen i vitögat och acceptera läget – vi har inget val, säger Hans-Olof Andersson.

Bergs gymnasium använder både Bergs ryttarförenings hästar och lokaler i sin hästutbildning. Men enligt rektor Olof Vahlström kommer skolans elever inte att påverkas om föreningen väljer att lägga ner.

– Vi är informerade om läget och vi har en plan för hur utbildningen ska skötas om Bergs ryttarförening lägger ner, säger han.

Bergs gymnasium kommer i så fall att använda sig av privatägda hästar som transporteras till ridanläggningen vid varje lektionstillfälle.

Mer läsning

Annons