Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Checkkrediten räddar Berg när kassan är tom

/
  • Bergs nye ekonomichef, Ralf Westlund, är van att arbeta fram sparpaket. Innan han började i Berg jobbade han på länets landsting. Hans sista arbetsuppgift där var att tillsammans med de övriga på ekonomifunktionen ta fram det sparpaket på  177 miljoner som presenterades förra veckan.

För att klara löneutbetalningar och andra tunga utgifter tvingas Bergs kommun ännu en gång nagga av checkkrediten. Samtidigt vill kommunen utöka möjligheten att kortsiktigt låna pengar.

Annons

I onsdags fanns det 467 000 kronor på kommunens konto. Under de närmaste dagarna ska kommunen betala ut omkring 32,5 miljoner kronor i form av lön till de anställda, den årliga premiepensionsutbetalningen samt terminsavgiften för de av kommunens gymnasieelever som studerar på annan ort.

Trots att det i går rullade in 25 miljoner kronor i form av skatteintäkter på kommunkontot kommer inte Berg klara av att betala sina fakturor utan att låna pengar.

Bergs kommun har en beviljad checkkredit på 20 miljoner kronor som de nu i stället får nagga av. I samma stund som krediten utnyttjas börjar ränteavgifterna att ticka.

Kommunens nye ekonomichef, Ralf Westlund, tror att kommunen under de närmaste månaderna kommer att få använda sig av checkkrediten till och från.

– Det är inte en långsiktig lösning, men på kort sikt nödvändigt, säger han.

Samtidigt vill kommunen utöka sin checkkredit till 30 miljoner kronor för att ha en större buffert.

Men det är inte bara i kommunkassan som minussiffrorna dominerar. De senaste prognoserna visar att skatteintäkterna kommer att fortsätta minska den närmaste tiden, vilket kan innebära stora sparpaket redan nästa år.

– Det är tufft i år, men det kommer att bli ännu tuffare 2010, säger Ralf Westlund.

Den nye ekonomichefen har verkligen kastats in rakt i den ekonomiska hetluften i kommunen.

Men Ralf Westlund är relativt van.

Innan han började i Berg jobbade han som ekonomisk controller på landstinget i Jämtland. Hans sista arbetsuppgift där var att tillsammans med de övriga på ekonomifunktionen ta fram det sparpaket på 177 miljoner som presenterades förra veckan.

– Det är någon liknande åtgärd, där exakt alla kostnader granskas, som vi skulle behöva genomföra här för att få Bergs ekonomi på fötter, säger han.

Mer läsning

Annons