Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chaufför frikänd från dödsolycka i Rasbo

/
  • När chauffören, som körde för Jämtländska bussbolaget KR-trafik, kolliderade med en mötande linjebuss morgonen den 27 februari 2007 dödades sammanlagt sex personer medan över 20 personer skadades. I går friades chauffören av Svea hovrätt.

Svea hovrätt anser inte att den 24-åriga chaufför som dömdes som ansvarig för den svåra bussolyckan i Uppland i februari 2007 orsakade passagerarnas död.

Annons

Uppsala tingsrätt dömde i april förra året chauffören, som körde för Jämtländska bussbolaget KR-trafik, till villkorlig dom som ansvarig för olyckan som krävde sex passagerares liv.

Tingsrätten ansåg att hon kört sin buss felaktigt och för fort på den vägsträcka där olyckan inträffade. Men Svea hovrätt delar inte tingsrättens uppfattning. Domstolen anser att chauffören inte tagit alltför stora risker eller på annat sätt kört slarvigt när hon krockade med en mötande buss.

I stället orsakades krocken av en serie olyckliga och samverkande faktorer, menar domstolen.

”Även om chaufförens körsätt sannolikt bidragit till olyckans förlopp anses det inte bevisat att hon genom sitt agerande gjort sig skyldig till sådant felbeteende eller risktagande att det innefattat straffbar oaktsamhet”, skriver hovrätten.

Olyckan inträffade på morgonen den 27 februari 2007 på länsväg 288 mellan Uppsala och Östhammar.

Kvinnan körde linjebuss 811 mot Östhammar när hon kolliderade med en mötande linjebuss.

Vid olyckan omkom en man i kvinnans buss medan fem kvinnor dödades i den andra bussen. Över 20 personer skadades.

Chauffören och hennes advokat tog i går emot hovrättens dom med stor glädje.

– Vi tycker att detta är jätteroligt. Min klient är mycket nöjd. Hon känner sig lättad men kommer att bära med sig olyckan resten av sitt liv, säger advokat Anna Ling till TT.

Hon har ännu inte läst domen och har därför svårt att kommentera domskälen.

– Vi delar hovrättens uppfattning om att det inte var min klient som orsakade olyckan. En serie omständigheter bidrog till händelsen, förklarar Anna Ling.

Mer läsning

Annons