Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byskolorna kan tvingas leva under nedläggningshot – igen

I Bergs nya skolorganisation finns det inte plats för enheter som har färre än 25 elever. Kommunens byskolor kan därmed stå inför nya nedläggningshot.

Annons

Politikerna i Berg har beslutat att skolans budget ska minskas med tio miljoner kronor per år. Barn- och utbildningschef, Karin Flodin, jobbar just nu med att se över skolstrukturen i kommunen och anpassa verksamheten till nyckeltalet 0,08 lärare per elev, som kommunfullmäktige klubbade vid sammanträdet i november.

– Det som blir annorlunda jämfört med tidigare är att de extramedel som de små enheterna tidigare fått dras in. Nu gäller samma villkor för alla, oavsett storleken på enheten, säger Karin Flodin.

Hur alla skolor ska få plats i budgetkostymen, och vilka enheter som eventuellt kan tvingas läggas ner eller ställas inför hårda sparkrav är i dag inte klart. Inför verksamhetsnämndens sammanträde den 27 januari ska Karin Flodin har ett tjänstemannaförslag färdigt. Därefter är det upp till politikerna att ta ställning.

Men klart är att det är de små skolorna, som brottats med återkommande nedläggningshot i flera år, som ännu en gång ser ut att blir föremål för de största förändringarna.

– Mellan 25 och 30 elever är någon form av brytpunkt vad som är rimligt för att kunna bedriva en vettig undervisning utifrån de nyckeltal som är antagna, säger Karin Flodin.

Enligt kommunens prognos inför läsåret 2001/2011 kommer 20 elever att gå i Skålans skola nästa år. I Åsarna och Ljungdalen kommer 29 respektive 18 elever att gå nästa år. Och i Klövsjö uppstiger elevantalet till 19 kommande läsår.

– Utifrån de pengar vi har att röra oss med är det de små enheterna som vi får problem med, säger Karin Flodin.

Men det kan bli tal om andra förändringar än nedläggningar för att lösa den ekonomiska situationen. Ett förslag är att flytta de äldre årskurserna på vissa byskolor för att frigöra resurser.

– De senare årskurserna är mest resurskrävande. På vissa skolor kanske det kan bli tal om att bara ha undervisning upp till årskurs 4, säger Karin Flodin.

Samtidigt kan det, som LT tidigare berättat, bli tal om distansundervisning ett par dagar i veckan för att få ner kostnaderna i byskolorna.

– Just nu försöker jag tillsammans med rektorerna att vara kreativ och hitta olika lösningar, säger Karin Flodin.

I Skålan är föräldrarna inte förvånade över att kommunens nyckeltal kan komma att innebära skolnedläggningar eller stora förändringar.

– Nyckeltalen är bara ett snyggare sätt att lägga ner skolor. Förut hette argumentet kvalité, nu heter det 0,08, säger Jeanette Kråik, förälder i Skålan.

Samtidigt tror hon att det går att bedriva undervisning med de resurser som tilldelats.

– Det är inte omöjligt – i alla fall ett tag, säger Jeanette Kråik, som tillsammans med de övriga byborna just nu arbetar med en ansökan till Skolinspektionen om friskoleverksamhet.

Mer läsning

Annons