Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BTEA-anställda har inte hört ett knyst om försäljningen

/
  • Trots att de båda BTEA-anställda Anders Johansson, linjemontör, och Torsten Handler, energimarknadsingenjör, ingår i den grupp som lovats kontinuerlig information om försäljningen av bolaget har de inte hört ett knyst sedan i mars.
  • Foto: Sandra Högman
  • Foto: Sandra Högman

Personalen på Bergs tingslags elektriska AB, BTEA, är besviken på kommunens sätt att hantera försäljningen av elbolaget.
Trots att de anställda lovades kontinuerlig information har de inte hört ett knyst sedan i mars.

Annons
- Kommunledningen lovade uttryckligen att vi inte skulle behöva läsa om försäljningen och förhandlingarna i tidningen, men det är precis vad som har hänt, säger Anders Johansson, linjemontör på BTEA.
I samband med att kommunen för ett år sedan berättade att Jämtkraft lämnat en förfrågan om att få lämna bud på BTEA tillsattes en grupp där Anders Johansson, hans kollega Torsten Handler, ytterligare en anställd vid elbolaget samt ett par politiker ingick.
Syftet med arbetsgruppen var att en konsekvensanalys av en eventuell försäljning skulle göras och att information skulle utbytas mellan BTEA-anställda och kommunledningen.
- Vi hade två, tre möten i början av året. Sedan dess har det varit tyst, säger Anders Johansson.
- Vi blev lovade att kommunen skulle höra av sig innan de inledde förhandlingarna med Jämtkraft, tillägger Torsten Handler.
Men kommunen höll inte sitt löfte.
Förra veckan berättade LT om att förhandlingarna om BTEA kommit i gång på allvar. Kommunchefen BrittInger SteinÖhrnell och den tillförordnade ekonomichefen Lars Normark har under cirka en månad förhandlat med representanter från Jämtkraft.
I tisdags informerades ledamöterna i kommunfullmäktige och nästa tisdag ska frågan diskuteras i kommunstyrelsen.
- Jag är minst sagt besviken. Vi blev lovade öppenhet, men så blev det inte, säger Anders Johansson. Om vi får information först när affären är klar vad är den då värd?
Dessutom tycker Torsten Handler och Anders Johansson att de summor som via ryktesvägen nått dem är alldeles för låga.
- Enligt min mening kan allting under 800 miljoner bli en dålig affär, bland annat eftersom BTEA de senaste nio åren täckt upp de andra kommunala bolagens förluster, säger Torsten Handler.
Anders Johansson håller med:
- För oss är de siffror som hittills figurerat absurda.
Kommunstyrelsens vice ordförande Dan-Olov Westberg, c, anser delvis att personalen har rätt i sin kritik.
- De har både rätt och fel. Vi har inte gett dem någon information eftersom det inte funnits något att berätta. Fram till för någon månad sedan, när Jämtkraft hörde av sig och presenterade ett upplägg, har det varit helt tyst.
Men hade det inte varit läge att ta kontakt med arbetsgruppen på BTEA då?
- Jo, det har personalen rätt i.
Så nu har ni för avsikt att ta kontakt med de anställda så fort som möjligt?
- Ja, det har vi, säger Dan-Olov Westberg.

Mer läsning

Annons