Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolagets miljöplan drar ut på tiden

– Continental Precious har borrat över 100 hål i området, säger bolagets svenske representant Michael Bromley-Challenor.

Annons

Han anser också att borresterna, det så kallade kaxet, tas om hand av bolaget.

För ett år sedan var bolagets bedömning om att man skulle redovisa resultatet av undersökningarna i år i en miljökonsekvensbeskrivning.

Vid en positiv hantering är nästa steg att söka bearbetningskoncession för gruvbrytning av skiffern, framgår det av dokument från bolaget.

Kommer det en miljökonsekvensbeskrivning i år?

– Nej, jag kan säga så här. Det blir ett stort underlag av information som insamlas men en miljökonsekvensbeskrivning är så omfattande att det kan dröja.

– Man måste bygga upp en stor databank av information för att så småningom kunna presentera miljökonsekvensbeskrivningen.

– Det tar lång tid och det är ett noggrant arbete som måste genomföras, säger Michael Bromley-Challenor som är geolog.

I samband med att ni borrat har du någon bild av hur borrkaxet och kylvattnet hanterats?

– Borrkaxet är samma berg som omgivningen består av. Det samlas upp runt borrhål och används som ett generalprov för att skickas till analys.

– Dels analyseras själva kärnan och dels kaxet.

Båda tas tillvara?

– Ja i stort sett. En del kan möjligen ligga kvar där men efter en kort tid så... Vi säger så här: När bönderna i trakten plöjer sina åkrar så är det dels svart jord i marken. Den svarta jorden består av samma sak. Vi ser att det blir en något annan sammansättning vid borrningarna men det är naturligt förhöjt. Bönderna har egentligen hållit på i området sedan 1600-talet och det här är inget dramatiskt.

Har det lämnats borrester vid vissa hål?

– När allt arbete har avslutat runt alla borrhål tas det omhand.

Kan det gå en tid från det att borrningen genomförts till att kaxet tas omhand?

– Nej, för det mesta är det ganska omgående. Om det är sträng kyla eller sånt så måste man avvakta, säger Michael Bromley-Challenor.

Mer läsning

Annons