Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bohus energi har en vision

200 vindsnurror kan bli verklighet i Berg om fyra år.
Bolaget Bohus energi är beredd att satsa på ett vindprojekt i kommunen som är värt sju miljarder kronor.

Annons

Sedan någon månad tillbaka har Bohus energi en mätmast uppställd i Dalåsen, mellan Gräftåvallen och Kusbölehelvetet. Mätmasten ska registrera vindaktiviteterna i området de närmaste två åren. Men redan om ett par månader räknar företaget med att kunna se vart vindarna bär.

– Redan om ett par månader kan vi se om platsen är en bra plats för ett vindkraftverk eller inte, berättar Sven-Olof Granholm, ägare av Bohus energi.

Företaget har en vision om att placera 200 vindsnurror i Dalåsen år 2013. Ett antal markarrenden är redan påskrivna. Och i går kväll hade företaget en markägareträff för att informera samt fortsätta diskutera arrenderingar med markägarna.

Projektet beräknas kosta kring sju miljarder kronor. Just nu jagar Bohus energi medfinansiärer, inom kort beräknas det arbetet vara avslutat.

– Vi kan också tänka oss ett att upplåta delar till ett lokalt ägande, säger Sven-Olof Granholm.

Men Dalåsen är inte den enda fastighet i Berg som Bohus energi är intresserad av.

Som LT tidigare har berättat vill företaget också inleda vindmätningar på kommunens mark i Viggesågen. I tisdags träffade Sven-Olof Granholm kommunstyrelsen för inledande diskussioner. Politikerna har ännu inte tagit ställning i den frågan.

Mer läsning

Annons