Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingar väntar i Berg

Tisdagens kommunfullmäktige i Bergs kommun handlade till största delen om det ekonomiska läget. Nu är politikerna överens om att rejäla besparingar måste till. Men byskolorna fortsätter att vara en ”helig ko”.

Annons

Enligt kommunalrådet Lena Olsson (Be) så var alla politiker oavsett parti ense om en sak igår.

– Vi har en väldigt kärv ekonomisk situation. Alla har insett att det är ett allvarligt ekonomiskt läge.

Centerpartiets Torsten Medalen är nöjd att se en större förståelse för den ekonomiska situationen.

– Jag tror medvetenheten börjar bli större bland både politiker och kommuninnevånare om hur det ser ut. Det är ju precis som i andra kommuner. Men skillnaden är att vi har inget samlat i ladan. Tvärtom har vi redan stora skulder, säger han.

För att komma till rätta med problemen ska alla enheter inom Bergs kommun göra en total genomgång av vad man kan spara in på. Syftet är att hitta 10 procents besparingar på alla områden. Eller – nästan alla områden.

För byskolorna fortsätter att vara något av en helig ko. Något som Torsten Medalen har reflekterat över.

– Jag sitter som ordförande i verksamhetsnämnden. Där finns både skola, vård och omsorg. Det är klart att det är märkligt att man ger fribrev för en verksamhet. Det känns frustrerande, säger han.

Torsten Medalen hoppas att den nye ekonomichefen Ralf Westlund ska kunna ”vända skutan”.

– Han har ett tydligt budskap. Alla måste hjälpas åt. Både politiker och tjänstemän. Tidigare har vi kanske suttit och skyllt på varandra. Men nu måste vi hjälpas åt, säger Torsten Medalen.

Mer läsning

Annons