Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsborna rasar mot gruvplanerna

/
  • Tiden står stilla inne i Orrgården när Gudrun Belin dammtorkar parkettgolvet inför ännu en kväll med musik. Hon tycker inte att pratet om de jobb som ska komma är värt priset. Förutom den miljöskada som hon tror skulle bli priset av en gruva så frågar sig Gudrun Belin hur det blir med ekonomisk kompensation för Bergs kommuninnevånare. ”Jag har hört om det där med att det ska bli jobb. Men jag har ingen uppfattning om Bergs kommun kommer att få del av gruvans vinster”, säger hon.
  • Nils-Gustaf Bergkvist vill få ett slut på diskussionen om gruva. Borrningar som stör grundvattnet kan inte vara tillåtna tycker han. ”Svenskt vatten är fredat”, säger han. Walter Westberg håller med.

Efter att det blivit känt att det kanadensiska företaget Continental precious minerals har förhoppningar om en jättegruva för alunskiffer i Myrviken så är reaktionerna många i Bergs kommun.

Annons

– De där planerna på gruva är inte värda någonting, rasar Nils-Gustaf Bergkvist, som bor nära Myrviken.

Från regeringshåll vill man göra en sak klar. Oavsett vad företag eller myndigheter tycker så är det ändå kommuninnevånarna som till slut beslutar om det blir en gruva eller inte, enligt näringsminister Maud Olofssons pressekreterare Frans Nilsson.

Enligt honom är lagen glasklar och det finns ett kommunalt veto.

– Det är upp till kommunen och innevånarna i Berg, säger han.

Det betyder i praktiken att företag kan provborra hur mycket de vill – de får ändå inte öppna gruva utan tillstånd från kommunen.

Lena Olsson, bergspartistiskt kommunalråd, sågar hela idén med gruva för uranutvinning i Berg.

– Kommunen har tagit ett beslut där samtliga partier är överrens om att säga nej. Till största del försörjer vi oss på turism även skogs- och rennäring. Att då smälla upp en gruva mitt i kommunen tror jag skulle vara påverka turismnäringen negativt, säger hon.

Att det leder till många nya jobb stämmer bara till en viss del tror Lena Olsson.

– Det handlar om några få procent av ortsbefolkningen som får jobben, säger hon.

Vad säger du till alla de som säger att det är bra med de här jobben och tycker att ni bara är negativa norrlänningar som gnäller?

– Jag skulle önska att de satte sig in i frågan.

I Myrviken är Nils-Gustaf Bergkvist och Walter Westberg inne och handlar. De är oroade över den hälsoeffekt som utvinning av uran kan ha. De pekar på de tidigare borrningarna som de menar inte blivit riktigt tilltäppta.

– Det här är en riktig cancerbygd, säger Walter Westberg.

– I dag har kommunerna ett veto. Men livsfaran är om EU beslutar om att uranet ska brytas i det land som det används. Då kan inte svenska regeringen göra något, säger Nils-Gustaf Bergkvist.

Malin Sjödin är och handlar med sina barn Lovisa och Alfred. Redan idag har hon borrhål nära sin bostad. En gruva i Myrviken skulle leda till att hon skulle fundera över sin och sina barns framtid.

– Jag skulle nog flytta så långt därifrån det gick, säger hon.

Mer läsning

Annons