Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergs kommun vill leja bort skötsel av löner och ekonomi

Bergs kommun vill undersöka om det går att lägga ut kommunens löne- och ekonomifunktion på entreprenad.

Annons

– Vi vill se vad vi kan få för erbjudanden och jämföra det med det vi har i dag, säger Dan-Olov Westberg, c, 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen. Vi måste på något vis få budgeten att gå ihop.

Han säger att de för närvarande går genom all verksamhet för att se var det går att spara pengar.

Diskussionen om att lägga ut löne- och ekonomifunktionen på entreprenad har uppkommit bland politikerna för några arbetsutskott sedan. Därefter har kommunchefen undersökt vad det skulle kunna finnas för möjligheter.

Klart är att det finns firmor som tar på sig löne- och ekonomihantering för kommuners räkning.

– Det vi vill undersöka är vad det skulle kosta och innebära i besparingar hos oss. Men vi vill även titta på nackdelar och fördelar, säger Dan-Olov Westberg.

Redan nu finns det en oro bland personalen, erkänner han, det handlar trots allt om totalt 15–16 tjänster som det är budgeterat för på avdelningarna.

Hur många miljoner räknar ni med att tjäna?

– Vi har inte räknat med någonting än, men det finns de som påstår att kommuner skulle kunna spara mellan 5-30 procent, men det är inget vi har belägg för ännu.

Nästa vecka ska frågan upp när kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträder och förhoppningen är då att de ska kunna gå vidare med att undersöka vilka för- och nackdelar en entreprenad skulle ge.

Dessutom vill de förstås veta hur mycket pengar kommunen faktiskt skulle kunna spara.

– Men allt är inte pengar, säger Dan-Olov Westberg vidare. Jag förstår att vi tappar detaljkunskap om vi lägger ut verksamheten utanför kommunen och kanske har kvar en chef och assistent. Det blir förstås firman utanför kommunen som har den.

Organisationschefen Bo Lindström har i sitt utlåtande sagt att det finns flera nackdelar med att lägga ut dessa funktioner.

Han pekar på att kommunen tappar viktiga internkontroll- och styrfunktioner.

– Det torde heller inte vara lönsamt att lägga ut lönehanteringen på entreprenad med tanke på den personalminskning som redan är planerad, skriver han.

Mer läsning

Annons