Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergs kommun riskerar böter för svartbygge

Ett nytt fall av svartbygge har upptäckts i Berg.

Annons

Men den här gången är det inte en privatperson som struntat i bygglovsansökningarna. Nu riskerar kommunen själv straffavgift efter byggslarv.

I samband med att en temporär avloppsledning kablades ut i Klövsjön i december i fjol byggde Bergs kommun en omkring fem kvadratmeter stor pumpstation i Katrina. Men först i början av februari ansökte kommunens VA-avdelning om bygglov för anläggningen.

– Det blev en miss helt enkelt. Eftersom uppdraget var ute på totalentreprenad föll det mellan stolarna och glömdes bort, säger Egon Karlsson, VA-chef i Berg och den som i huvudsak ansvarade för att bygglovsansökan skulle lämnas in i tid.

Miljö- och byggnämndens ordförande Gunnel Hennebo (M) är mycket kritisk till hur VA-avdelningen skött pappershanteringen i samband med bygget av pumpstationen i Katrina.

– Det är fruktansvärt tragiskt att kommunen själv inte kan följa de regler som gäller, säger hon.

– Vi måste ju börja med att sopa framför vår egen dörr innan vi kan kräva av andra att hålla sig på mattan. Det är tråkigt att det blivit så här eftersom kommunen ska föregå med gott exempel, fortsätter Hennebo.

För snart två år sedan bestämde miljö- och byggnämnden i Berg att det skulle tas krafttag mot svartbyggen i kommunen. Genom att kräva personer och organisationer som struntat i att ansöka om bygglov på extra höga avgifter ville kommunen försöka få bukt med byggfusket.

Samma typ av straffavgift väntar nu Bergs kommun. Det exakta beloppet kommer att fastställas av politikerna i miljö- och byggnämnden under ett sammanträde på torsdag.

– I liknande fall har vi beslutat om en summa på fyra gånger byggnadsavgiften, säger Gunnel Hennebo.

Om politikerna väljer att följa den linjen innebär det att kommunen får en straffavgift på drygt 10 000 kronor.

Egon Karlsson har förståelse för att det kan sticka i ögonen på både politiker och kommuninvånare att en av kommunens avdelningar missat att lämna in en bygglovsansökan.

– Det är tråkigt. Den mänskliga faktorn är förklaringen, säger han.

Mer läsning

Annons