Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergs kommun fick rätt om skolskjutsar

Bergs bestämmelser för skolskjutsar strider inte mot lagen. Länsrätten har avslagit föräldrarnas krav på att kommunen ska göra om regelverket.

Annons

I höstas beslutade verksamhetsnämnden i Bergs kommun att från och med vårterminen 2010 strikt tillämpa lagen om skolskjutsar för elevers resor till anvisad kommunal skola. Det enda undantaget från reglerna är om en elev som fått ett busskort för att ta sig till anvisad skola väljer en annan kommunal skola och det därmed inte innebär någon merkostnad för kommunen.

Men beslutet strider mot kommunallagens likställighetsprincip, menade två föräldrar i kommunen och överklagade i november förra året beslutet till länsrätten. Föräldrarna menade i sin överklagan att det blir en negativ särbehandling av de barn som väljer friskola framför kommunal skola eftersom elever kan få busskort om de väljer en annan kommunal skola, men inte om de väljer en friskola.

Men länsrätten håller inte med föräldrarna och avslår deras överklagan. ”Av handlingarna i målet framgår att Bergs kommun uppfyller skollagens krav på att sörja för skolskjuts till eleverna i kommunen.

Kommunen är inte skyldig att sörja för skolskjuts utöver vad skollagens bestämmelser stipulerar”, skriver rätten i domen.

Mer läsning

Annons