Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergs kommun anmäler sig själv – barn riskerar att fara illa

/
  • Ansvarige chefen Helen Rikardsson har anmält socialtjänsten i Berg eftersom det nu finns en påtaglig risk för allvarliga missförhållanden.
  • Bergs kommun anmäler sin egen socialtjänst eftersom det finns risk för allvarliga missförhållanden.

Socialtjänsten i Bergs kommun kan inte längre uppfylla de krav som ställs på att agera omedelbart när det finns misstankar om att barn far illa. Därför har kommunen anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Annons

Socialtjänsten i Bergs kommun är mycket ansträngd efter en höst med ett stort flyktingmottagande. Så ansträngd att högste chefen, Helen Rikardsson, känt sig tvungen att göra en så kallad Lex Sarah-anmälan.

– Läget är allvarligt just nu så till vida att vi inte klarar av att göra det vi ska göra inom föreskriven tid, säger hon.

Läs även: Berghem blir boende för flyktingar

Helen Rikardsson förklarar att socialtjänsten enligt lagen har en skyldighet att agera direkt om det finns en risk eller en misstanke om att ett barn fara illa. Men i nuläget kan kommunen inte alla gånger leva upp till det kravet.

– En skyddsbedömning ska göras omedelbart. Omedelbart innebär omedelbart. Men i dag kan ett sådant ärende tvingas vänta till dagen därpå.

Att socialtjänsten inte hinner med att hantera alla ärenden inom föreskriven tid handlar till stor del om att kommunen inte har lyckats rekrytera den personal som behövs för att klara av arbetsbelastningen.

Läs även: Stor brist på socionomer

– Rekryteringsläget är mycket ansträngt. Vi har försökt rekrytera men det här är ju ett problem i hela landet. Alla behöver anställa socialsekreterare.

Helen Rikardsson säger att Bergs kommun för närvarande tar emot tre till fem ensamkommande flyktingbarn varje vecka och att varje mottagande slukar resurser. Ofta blir det de ensamkommande själva som drabbas.

– Vi hinner inte utreda deras behov på ett bra sätt. Det är frustrerande för alla inblandade. Ungdomen ska också få en god man inom 24 timmar men det finns de som fått vänta upp till en vecka, säger Helen Rikardsson som är kommunens chef för stöd, utveckling och hälsa.

Ett stort antal kommuner i landet har tidigare gjort liknande anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg.

Läs även: Nytt boende för ensamkommande

Mer läsning

Annons