Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergs kommun aktiverar stabsläge på grund av flyktingkrisen

/
  • Bergs kommun har gått upp i stabsläge på grund av den rådande flyktingsituationen.

Beredskapen höjs inom Bergs kommun på grund av flyktingsituationen. Kommunens organisation har gått in i stabsläge.
– Det kan gå både upp och ner, säger Jesper Tjulin, administrativ chef.

Annons

Vid ett möte på onsdagsmorgonen beslutades att krisledningsgruppen, avdelningschefer och direkt berörda chefer har gått upp i stabsläge på grund av flyktingsituationen.

Läs mer: Sjukvården höjer beredskapen på grund av asyltrycket

Situationen för flera samhällsfunktioner börjar bli kritisk

– Det innebär att vi informerar varandra om läget. Att vi därigenom får en gemensam lägesbild om hur det ser ut, hur arbetsbelastningen och trycket ser ut på de olika verksamheterna. Då kan vi också fatta kloka beslut och prioritera resurser, säger Jesper Tjulin.

I Bergs kommun är det tre delar av den kommunala verksamheten som just nu upplever hårdast tryck. Det gäller bristen på socialsekreterare, bristen på gode män och att skolan är satt under hårt tryck.

– Socialsekreterare behövs för att kunna hantera de ensamkommande barnen, sedan ska varje ensamkommande tilldelas en god man, säger Jesper Tjulin.

Stabsläget gäller tills vidare och träffar kommer ske varje måndag för att göra en bedömning av läget. Sedan tidigare har även Region Jämtland-Härjedalen och länsstyrelsen gått in i stabsläge. Även Östersunds kommun har beslutat att aktivera sin krisledning.

Läs mer: Östersunds kommun aktiverar sin krisledning

Mer läsning

Annons