Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergs hyreshus bröt mot lagen — struntade i att MBL-förhandla

Det kommunala fastighetsbolaget Bergs hyreshus har brutit mot lagen. Budgeten för 2009 MBL-förhandlades aldrig innan den godkändes. Nu överväger Kommunal att kräva skadestånd.

Annons

Enligt medbestämmandelagen, MBL, är arbetsgivaren skyldig att förhandla med facket om en viktigare förändring av verksamheten planeras. Förändringen får inte genomföras innan förhandlingarna är avslutade och det är arbetsgivaren som är skyldig att ta initiativ till förhandlingarna med facket.

Budgeten är ett område som omfattas av MBL. Men när Bergs hyreshus skulle anta sin budget för 2009 fick de berörda fackförbunden inte vara med och säga sitt. Trots att inga förhandlingar genomförts beslutade bolagets styrelse i december att anta budgeten.

Kommunal är kritiskt till att Bergs hyreshus struntat i att förhandla 2009 års budget med de berörda fackförbunden.

– Det här är mycket allvarligt, konstaterar Jan-Erik Eriksson, Kommunals ordförande i Berg.

Krister Guttormsson, vd på Bergs hyreshus, är något förvånad över att den här frågan kommit upp nu.

– Vi har aldrig förhandlat budgeten tidigare, och vi trodde heller inte att vi behövde göra det nu. Men då får vi väl göra det hädanefter då, säger han.

En förklaring till att den lagstadgade MBL-förhandlingen uteblivit kan bero på att facken inte längre har möjlighet att delta i styrelsebesluten. Fackförbunden hade tidigare en representant i bolagsstyrelsen, men sedan en tid tillbaka har ledningen valt att dra tillbaka den posten.

– När vi hade folk på plats vid styrelsesammanträdena ansåg vi att informations- och förhandlingsskyldigheten uppfylldes. Men nu har vi inte det längre och anser därför att arbetsgivaren ska begära förhandling enligt MBL paragraf 11, säger Jan-Erik Eriksson.

Nu överväger Kommunal att kräva skadestånd av arbetsgivaren.

– Vi har bestämt ett datum för överläggning. Är situationen som den på ytan verkar vara kommer vi att begära skadestånd, säger Jan-Erik Eriksson.

– Det här kan knappast vara någonting nytt för Bergs hyreshus. Medbestämmandelagen har funnits sedan 1970-talet, fortsätter han.

Mer läsning

Annons