Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berg vägrar åtgärda allvarliga brister

Bergs kommun kritiseras för brister i livsmedelskontrollen. Länsstyrelsen anser att bristerna är så allvarliga att ärendet skickats vidare till Livsmedelsverket.

Annons

När länsstyrelsen förra året granskade Bergs kommuns sätt att hantera livsmedelskontroller upptäcktes en rad brister, varav några klassades som allvarliga. Nu, ett år senare, kvarstår vissa av bristerna – det konstaterar länsstyrelsen efter ytterligare en granskning.

”Länsstyrelsen bedömer efter denna uppföljande granskning att nämnden fortfarande inte kan styrka att den bedrivs en regelbunden, riskbaserad och ändamålsenligt offentlig livsmedelskontroll”, skriver länsstyrelsens revisionsgrupp.

Några av de avvikelser som länsstyrelsen anser vara allvarliga är finansieringen av den offentliga livsmedelskontrollen, planeringen av kontrollerna samt saknaden av meddelanden som informerar att kontrollavgifter är överklagningsbara.

Länsstyrelsen har stolpat upp en rad rekommendationer om förbättringar. Men i stället för att begära att kommunen ser över sina rutiner kommer länsstyrelsens rapport att lämnas direkt till Livsmedelsverket.

”Om Livsmedelsverket kommer till samma slutsatser som länsstyrelsen kan det vara lämpligt att verket överväger åtgärder”, skriver länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons