Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berg ska spara 20 miljoner nästa år

Det blir tuffa besparingsåtgärder i Bergs kommun nästa år. Omkring 20 miljoner kronor ska sparas för att verksamheten ska få plats i den budget som kommunfullmäktige i går sa ja till.

Annons

Företagshälsovården, vaktmästeriet och näringslivs- och utvecklingskontoret är några av de enheter som kommer att tvingas spara pengar nästa år. Verksamhetsnämnden, som ansvarar över i princip all verksamhet i kommunen, kommer att tvingas spara omkring sju miljoner kronor, vilket motsvarar cirka 15 heltidstjänster. Men då förändringarna inte är förhandlade med de fackliga organisationerna vill nämndens ordförande Torsten Medalen, c, inte gå in närmare på vilka typ av besparingar som ska göras.

– Vi kommer att redovisa det under nästa kommunfullmäktige, säger han.

Dessutom kommer de kommunala taxorna att höjas nästa år, vilket innebär klirr i kommunkassan.

Majoriteten hade i budgetförslaget förordat att arbetsmarknadsenheten ska få hälften så mycket pengar jämfört med 2008 samt att två tjänster på ekonomiavdelningen ska bort i samband med kommunen inför så kallad e-fakturering. Oppositionen kritiserade under gårdagens extrainsatta kommunfullmäktigesammanträde de båda besparingsårgärderna. Förslagen är inte utredda i tillräcklig utsträckning, menar de.

– Majoriteten tror att vi är emot besparingar. Men det är vi inte, tvärtom. Vi tycker då att det är viktigt att återremittera i väntan på att arbetsmiljöverket har sagt sitt i ärendet, säger Monica Hallquist, s.

Alf Lundin, v, höll med:

– Anorexi är det vi skapar med sådana här panikåtgärder, säger han.

Efter den hårda kritiken från oppositionen beslutades enhälligt att de två besparingsförslagen ska utredas närmare innan beslut fattas i frågan. Som LT tidigare har berättat befinner sig Bergs kommun i en finansiell kris. I år går kommunen mot ett rejält minusresultat. Kommunen hade räknat med att gå 13 miljoner plus i år, i stället kommer ekonomirapporten sluta på ungefär fem miljoner kronor minus. Värst går det för verksamhetsnämnden. I år räknas de gå 15 miljoner kronor back.

Mer läsning

Annons