Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berg måste spara ytterligare åtta miljoner kronor nästa år

Att verksamhetsnämnden i Bergs kommun måste spara 17 miljoner kronor 2010 är känt sedan tidigare. Men efter onsdagens sammanträde står det klart att det handlar om ytterligare åtta miljoner. Det innebär att inga verksamheter är fredade.

Annons

Ramen som nämnden har i budgeten 2010 är 345 miljoner kronor.

– Men för att komma inom ram måste vi spara ytterligare åtta miljoner kronor, utöver de 17 som vi tidigare sagt, säger nämndens ordförande Torsten Medalen, (C).

Varifrån ska ni ta pengarna?

– Vi har sagt att vi inte ska gå ut med det förrän facket är informerade. Det är bestämt att vi ska ha budgetförhandlingar nästa vecka.

Det handlar om en stor summa som ska sparas, kommer det att innebära nedläggningar av verksamheter?

– Visst är det så, säger Torsten Medalen, som konstaterar att osthyvelsprincipen, att spara in lite inom allt, inte fungerar inte längre.

Efter skolutredningen lades två skolor i kommunen ned och övriga som ingick i nedläggningsförslaget fick respit till 2012. Förändrar det här läget?

– I nämnden kan vi inte freda någon verksamhet i det här läget, säger Torsten Medalen.

I våras gjorde tjänstemännen en prioritetslista, från ett till 10 bland verksamheterna. Där tio var sådant som inte går att ta bort och ett är sådant som är möjligt att dra ned på.

– Nu har vi redan tagit bort allt inom ett till tre. Nu måste vi börja titta på fyran.

– 7 oktober sammanträder nämnden igen, då ska budgeten vara förhandlad och klar. I november ska det upp i fullmäktige, säger Torsten Medalen.

Men så här långt kan han konstatera att årets resultat ser bra ut.

– Det är resultatet av kostnadskontroll i alla led. Men man kan inte vara helt säker ännu, det brukar alltid kunna dyka upp något i slutet av året, säger han.

Mer läsning

Annons