Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banverket flyttar mast efter protest

Den 54 meter höga masten som Banverket planerade att bygga i Sörtjärn kommer att flyttas efter påtryckningar från de berörda fastighetsägarna.

Annons

Förutom det 54 meter höga radiotornet vill Banverket också bygga ett tillhörande teknikhus på drygt fyra kvadratmeter. Den planerade masten, som syftar till att effektivisera och framtidsanpassa radiokommunikationen för Inlandsbanans trafikledning mellan Östersund och Mora, ville Banverket till en början placera i direkt anslutning till de nio fastigheterna i Sörtjärn.

I somras berättade LT om ägarnas oro för att det höga tornet skulle förstöra den lantliga miljön och göra fastigheterna värdelösa. I ett brev till miljö- och byggavdelningen klagade dessutom de nio fastighetsägarna över den korta tid de fick på sig att ta ställning till Banverkets bygglovsansökan.

Och nu ser det ut som fastighetsägarnas protester hjälpte.

Banverket har lämnat in en ny ansökan om bygglov till Bergs kommun. Enligt det nya förslaget flyttas radiotornet och det tillhörande teknikhuset en bit bort från byn, och enligt uppgift har fastighetsägarna nöjt sig med den åtgärden.

Mer läsning

Annons