Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen, nu slipper Åke gå sju kilometer efter posten

/
  • En historisk dag för Åke Andersson i Vågan, mellan Hackås och Svenstavik. Postbilen stannar vid hans brevlåda utanför huset. Det har aldrig hänt förut. Foto: Jan Andersson
  • ”Det känns fantastiskt att kunna hämta posten utanför huset”, säger Åke Andersson.

I går morse stannade lantbrevbäraren utanför hans hus – för första gången! Nu slipper Åke Andersson, 72 år, i Vågan att gå sju kilometer för att hämta sin tidning och övrig post.
– Det känns fantastiskt, säger Åke.

Annons

Den var en historisk dag i den lilla byn Vågan, mitt emellan Hackås och Svenstavik i går.

För första gången stannade lantbrevbäraren Håkan Danielsson och lämnade sin post alldeles utanför Åke Anderssons hus.

Det innebar att Åke inte behövde gå den dagliga promenaden på sju kilometer fram och tillbaks till brevlådan som han tidigare har varit tvungen att göra.

– Det här känns helt fantastiskt, säger Åke Andersson medan han står vid landsvägen och väntar på att postbilen ska komma. Visserligen hade jag velat att lantbrevbäraren skulle komma ända in på gårdsplanen, men man kan ju inte begära allt.

Åkes brevlåda har i alla tider stått i Vitbäcken, tre och en halv kilometer därifrån han bor och han har aldrig förstått varför brevbäraren inte har kunnat köra fram till Vågan tidigare.

– Jag har stångat pannan blodig hos Posten med telefonsamtal och besök hos de höga cheferna men inget har hjälpt. Man har undrat många gånger varför Posten varit så byråkratisk i stället för att visa lite sunt förnuft. Men det går inte att lugga någon som är flintskallig, säger Åke.

Han säger också att det kan vara skönt många gånger att ta den där promenaden om vädret är bra.

– Men ska man gå sju kilometer i snöstorm för att hämta sin tidning, då är det så lagom roligt.

Utdelningschef i Bergs kommun är Lars Erik Laurén. Han förklarar varför inte Åke Andersson fått posten till sin bostad.

– Tidigare har vi utgått från Myrviken när vi kört ut på våra sträckor och vid Vikbäcken har vi vänt eftersom vi kommit från Östersundshållet. Det skulle ha blivit för långt att köra ända fram till Vågan.

– Men från och med måndagen utgår vi från Svenstavik i stället och då kör vi förbi familjen Anderssons hus. Det innebär att Åke kommer få posten bland de första efter den nya sträckan.

– Flera av de tio brevbärarlinjerna kommer att få nya sträckningar, säger Lars-Erik Laurén. Det innebär att många får förbättringar men tyvärr så kommer även en del av våra kunder att märka en försämring.

– Det är oundvikligt när sträckorna görs om.

På frågan om varför inte brevbäraren kommer in på gårdsplanen, säger Laurén att det gör Posten om Åke har ett paket och vill ha det levererat hem till huset.

Mer läsning

Annons