Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulanspersonal: En toa räcker

Ambulanspersonalen i Svenstavik tillbakavisar en hel del av Arbetsmiljöverkets kritik.

De anser exempelvis att det räcker med en toalett.

Annons

LT har tidigare berättat om Arbetsmiljöverkets kritik mot att det endast finns en toalett och att det dessutom är risk för smittspridning från förorenade kläder.

Nu har enhetschefen Magnus Backman tillsammans med skyddsombudet Tim Wiklund och ambulanspersonalen gett sin syn på kritiken.

”Vid ambulansen i Svenstavik arbetar två personer vid varje arbetspass. Den enda gång som flera personer är på plats i lokalen är vid skiftbyte, en gång per dygn”, skriver de.

De pekar på att arbetstagarna inte avlöser varandra i omklädningsrummet. Deras bedömning är att om en av varje kön jobbar samtidigt kan de faktiskt turas om att byta om. Alternativt kan en person byta om i den befintliga, rymliga toaletten.

Däremot säger de att det ska byggas ett gemensamt omklädningsrum för män och kvinnor genom att lyfta upp golvet i en del av garaget. I det omklädningsrummet ska det ställas ett skåp med mellanvägg så arbetstagarna kan skilja arbetskläder från privata kläder.

De kommer även att se till att det finns en tvättkorg med lock i anslutning till omklädningsrummet där de kan lägga sina smutsiga kläder. Det skift som har tid kan sedan tvätta och hänga.

Men att de skulle behöva skilda tvättplatser, toalett och dusch för kvinnor och män avfärdas.

Den toalett med tillhörande dusch som finns i dag är tillräcklig för de två personer som arbetar samtidigt, menar de.

– De behöver inte duscha samtidigt.

För att inte lokalerna ska upplevas som en källarlokal kommer det att göras diverse ombyggnationer, bland annat ska det sättas upp ett brandskyddat glasparti. Det ska målas om och belysningsförhållandena ska ses över.

Kritiken mot att de inte kan tvätta bilarna efter behov kommer att åtgärdas redan i år. En oljeavskiljare ska kopplas in och garagegolvets ytskikt ska ses över för att minska halkrisken.

Mer läsning

Annons