Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alternativa julbordet är omåttligt populärt

/
  • Den årliga internationella smakupplevelsen som SFI-eleverna står för är omåttligt populär.
  • Läraren Inga-Lis Bromée hjälper Dirce Mc Givern att skålla mandel.
  • För att lära sig att skriva på svenska får eleverna själva skriva vad deras produkter innehåller.
  • Mulu Worldu från Eritrea tycker om att laga mat och bidrog med tre rätter till förra veckans internationella smakupplevelse. Hon bjöd på bland annat en sorts pannkaka som äts med honung. ”Det är en typisk rätt i Eritrea”, berättar Mulu som varit i Sverige i fyra månader.
  • Även svenska rätter finns representerade på det internationella julbordet.
  • Den årliga internationella smakupplevelsen som SFI-eleverna står för är omåttligt populär.
  • Kawthar Al Baljani lägger upp ”Makboos”, som är en traditionell ris- och kötträtt som ofta äts i södra Irak vid festliga tillfällen. Foto: Sandra Högman
  • Afrah Fawzi och Tugba Demir minglar med glögg och pepparkakor innan serveringen drar i gång.

SFI-eleverna i Svenstavik dukar varje år upp ett alternativ till det svenska julbordet. Nu hoppas de ansvariga lärarna att den årliga smakupplevelsen ska bli kokbok.

Annons

I år är det fjärde året i rad som eleverna som läser SFI, Svenska för invandrare, lagar mat som är typisk för deras respektive länder och dukar upp ett alternativ till det traditionella svenska julbordet.

– Vi börjar teoretiskt i klassrummet där alla får lära sig de svenska orden för exempelvis spis, steka, kastrull och potatis, säger läraren Inga-Lis Bromée.

Därefter får eleverna själva skriva ner sina recept och inköpslistor.

– I nästa steg går vi på Ica och handlar tillsammans. Under tiden får de lära sig att läsa prislappar och typiska förkortningar, säger Inga-Lis Bromée.

– Det här är ett utmärkt sätt att lära sig svenska på, fortsätter hon.

När inköpen är genomförda är det dags att sätta i gång med själva matlagningen, och sedan bjuda in gäster som får äran att smaka av alla läckerheter.

På inbjudningslistan står bland annat lokala politiker, kommunala tjänstemän, lärare och representanter från arbetsförmedlingen.

Nu vill Inga-Lis Bromée tillsammans med sina elever och de övriga lärarna ta den årligt återkommande smakupplevelsen ett steg till:

– Jag vill samla alla de här fantastiska rätterna och dokumentera dem i en kokbok. Arbetsnamnet på kokboken är ”Taste of the world”, säger hon.

Tanken är att eleverna ska få skriva ner sina recept – på både sitt hemspråk och på svenska – laga rätterna, fotografera dem och sätta ihop till en kokbok.

För att boken ska bli verklighet letar Inga-Lis Bromée nu pengar.

– Jag försöker hitta bidragspengar som går att söka till den här typen av projekt, säger hon.

Mer läsning

Annons