Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreboende i privat drift – även i Berg

/
  • Elin Mannberg har bott på äldreboendet Myltblomman i flera år. För henne spelar det ingen roll om det är kommunen eller ett privatägt bolag som ansvarar för verksamheten – så länge det fungerar som det ska. Foto: sandra högman
  • Camilla Simonsson och Lena Ottosson är ansvariga chefer på Myltblomman och hemsjukvården mitt.

Bergs första privatägda äldreboende är nu i drift. Sedan två veckor tillbaka ansvarar Förenade Care för både Myltblomman och hemsjukvården område mitt.

Annons

Men vårdtagarna har troligtvis inte märkt så mycket av att kommunen lämnat över ansvaret till ett privatägt bolag; de flesta i personalen är de samma, lokalerna ser likadana ut och maten lagas i samma kök som tidigare.

– Nästan alla som jobbade här när kommunen drev verksamheten är kvar. Det handlar bara om någon eller några nyanställningar, så det blir inte speciellt många nya ansikten för vårdtagarna, säger gruppchefen Lena Ottosson, som själv arbetade inom hemsjukvården innan verksamheten privatiserades.

– Den största förändringen är administrativ och drabbade väl, innan allt nytt satt sig, främst oss som jobbar med organisationen, tillägger verksamhetschefen Camilla Simonsson.

Och påståendet att de boende knappt märkt av verksamhetsövergången verkar stämma. Elin Mannberg, som för övrigt fyllde 91 år i går, har bott på äldreboendet Myltblomman i flera år. Hon har uppmärksammat att det är Förenade Care som numera har ansvaret över boendet, men struntar i om det är kommunen eller ett privatägt bolag som driver verksamheten.

– För mig spelar det ingen roll – så länge det fungerar. Och det är bra här, jag trivs, säger hon.

Både Camilla Simonsson och Lena Ottosson, tror att det finns fler utvecklingsmöjligheter på Myltblomman och hemsjukvården område mitt nu jämfört med när kommunen drev verksamheterna.

– Vår styrka är att vi är en enhet. Vi gör lite mer som ”vi vill”. Dessutom lever vi inte under samma ständiga nedskärningshot som många kommunala verksamheter gör, vilket jag tror utgör en stor trygghet för de anställda, säger Camilla Simonsson.

Därutöver tror Camilla Simonsson att de kommer att ha större möjlighet att sätta en guldkant på tillvaron – för både personal och de boende.

– Får vi pengar över stannar de i verksamheten, i stället för att de, som i den kommunala verksamheten, åker tillbaka till huvudorganisationen om det blir någonting över, säger hon.

Lena Ottosson och Camilla Simonsson har många idéer hur verksamheterna ska bedrivas i framtiden, men vill avvakta dialogen med personal och anhöriga innan de går in närmare på sina funderingar.

– Men vår förhoppning är att verksamheten ständigt ska bli bättre och bättre, säger Lena Ottosson.

Mer läsning

Annons