Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ACB Laminat-personalen har jobb fram till julen

Produktionen på ACB Laminat kommer att fortsätta – åtminstone fram till jul. Samtidigt jobbar konkursförvaltaren på att sälja hela eller delar av bolaget.

Annons

Sedan ACB Laminats konkursansökan lämnades in till tingsrätten i mitten av förra veckan har Petter Hetta, som utsetts till konkursförvaltare, och hans juristkollegor på den Umeåbaserade advokatbyrån Kaiding arbetat med att få en bild av ACB Laminats skulder och tillgångar.

– Vi började med att lämna in personaluppgifter så att de anställda fick lön via den statliga lönegarantin. Pengarna utbetalades i måndags, säger Petter Hetta.

Dessutom har konkursförvaltaren varit i kontakt med Ikea för att kontrollera att de är beredd att köpa de produkter som finns i lager samt de produkter som kan tillverkas av material som redan är inköpt. Ikea har sagt ja, och driften vid ACB Laminats fabriker kommer därför att fortsätta ett tag till.

– Spånplattor kommer att tillverkas till och med någon gång nästa vecka. Därefter räknar vi med att produktionen i möbelfabriken kommer att vara i gång fram till jul ungefär, säger Petter Hetta.

De anställda har därmed sysselsättning ett tag till. Men det är inte brist på arbetsuppgifter, menar Petter Hetta.

– Om det inte finns någonting för dem att göra blir de arbetsbefriade, men i nuläget finns det mycket att göra. När själva produktionen är avslutad ska vissa maskiner flyttas och centreras. Dessutom är det en del underhåll som ska göras, säger han.

Samtidigt jagar Petter Hetta och hans kollegor någon som är beredd att köpa verksamheten.

– Vi håller just nu på att inventera verksamheten och ska sedan ta fram ett underlag som beskriver vad som finns i fabrikerna. Vi kommer troligtvis att vara färdiga med det någon gång under denna vecka, säger Petter Hetta.

Mer läsning

Annons