Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakom fasaden finns en vanlig människa

Google.com. Knappade in "Julia Messelt" på tangentbordet, tryckte enter. "Vanitygooglade" mig själv som det heter. Ett par tusen träffar. Det mesta bara utdrag ur tablåtexter (för er som inte vet så jobbar jag som programledare och reporter på SVT), typ "I kvällens avsnitt av Minimyror letar Julia efter apor". Skittrist.

Annons

Men sedan ett par år tillbaka finns också en diskussionstråd om mig i ett forum som heter Flashback, Flashback är ett slags Internets fristad (i och för sig är väl hela jädra Internet en fristad men…) På forumet kommuniceras olagligheter, kändisar, hundar, porr, barnuppfostran, droger, skönhet – allt! Inklusive yours truly. En person, mest troligt en kille, har startat en tråd där han efterlyser bilder på mig, gärna avklätt. Någon har till och med varit så ambitiös att han skannat in klassfotot från en av Wargentingymnasiets årsböcker.

Tycker själv att det är helt apart att folk ens orkar bry sig om mig. Men hur det än är så är det där forumsnacket inget annat uttråkade människors tidsfördriv. Rätt oskyldiga grejer. Dessutom verkar det som att den där Flashbacktråden har kallnat, det var länge sedan någon skrev något (erkänner villigt att jag går in och läser ibland).

Men nu senast när jag vanitygooglade dök en ny "träff" upp. Orden fake, nude och celeb bredvid mitt namn fångade mitt intresse och jag klickade mig genast vidare. Hamnade i ytterligare ett forum, och låt mig citera trådstartaren "REQ: Julia Messelt: Hon från barnprogrammet Myror i brallan och Minimyror. I det sistnämnda är hon på safari med en stor neger. Skulle vara kul att se vad de hittar på efter sändningstid...". Den här snubben efterfrågar alltså fejkade nakenbilder av mig och min polare George som jag jobbade med under en tv-inspelning i Kenya.
Känns inte särskilt kul faktiskt. Snarare helt värdelöst.

Jag är en skitdålig människa som tycker vad jag vill om kändisar. "Den är ful och den är skön och han och hon patetiska". Jag låter mig själv tänka och prata i de banorna, låter mig själv tycka till om människor jag inte känner, människor jag aldrig ens träffat. Och där skjuter jag mig själv i foten. För hejdu Julia, om du själv tillåter dig att hissa och dissa får du nog räkna med att folk betraktar också dig som allmänt gods.

Det börjar gå upp för mig att Linda Bengtzing nog är en riktig människa, som säkert blir sjukt ledsen av allt skit folk skriver. Och att Charlotte Perelli troligen hade svinsvårt att sova efter schlagerfiaskot. Att bakom varje filmstjärneleende fasad finns en liten, vanlig människa som är någons barn, kanske någons förälder. Som bajsar och sover och äter. Som inte har en själ av teflon där allt glider av. Någon precis som du och jag.

Mer läsning

Annons