Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Auschwitz förfaller

I förra veckan var det 65 år sedan Auschwitz befriades av Röda armén.

Annons

För varje minnesdag är det allt färre koncentrationslägerfångar som kan delta vid den högtidliga ceremonin. Om tio år kommer det inte att finnas en enda överlevande från dödsfabriken Auschwitz Birkenau som blivit symbolen för nazismens ondska. Om ett decennium kan inte ett enda ögonvittne rapportera om de ohyggligheter som utspelades i koncentrations- och förintelselägret. År 2020 kan bara väggarna i Auschwitz tala – och väggarna faller sönder.

Koncentrationslägret Auschwitz Birkenau är byggt på sumpmark mellan två floder, vattenståndet är högt och dräneringssystemen näst intill obefintliga. Bygget var till största delen ett provisorium och det är häpnadsväckande att så mycket ändå finns bevarat sedan andra världskriget. Men nu spricker bevakningstornen, under barackerna rinner vatten där väggarna börjar luta och taken böjer sig, fundamenten håller på att vittra bort av all fukt. Inom två års tid måste ett jättelikt reparations- och konserveringsarbete till annars är det för sent, irreparabelt, för alltid.

Gripande bevis. Att konservera och reparera Auschwitz på ett professionellt sätt kostar enorma pengar. Det handlar inte enbart om att bevara baracker och vakttorn. Hur bibehåller man till exempel 3 800 väskor av skiftande kvalitet, dessa väskor som i Museet Auschwitz Birkenau är så gripande bevis på att den ofrivilliga resan slutade just där. Hur bevarar man några ton hår eller tiotusentals glasögon för att påminna om mänsklighetens största brott? Auschwitz måste till varje pris bevaras som bevis på, och argument mot, rasism och politiskt vansinne.

Ett dåligt konserveringsarbete där gamla fundament ersätts med nya eller där murknade väggar byts ut mot kärnfriskt virke vore en gåva till förintelseförnekare och nynazister: Titta, vad är det vi alltid har sagt, Auschwitz är fusk och har aldrig existerat.

Vem ska då betala för konserveringsarbetet? Hittills har en orimligt stor kostnadsbörda fallit på Polen bara för att nazisterna förlade koncentrationslägren på ockuperat polskt territorium.

Vädjar om pengar. Lika orimligt är argumentet att Tyskland borde betala för alltihop eftersom konserveringsarbetet inte handlar om skuld utan om framtiden. Dessutom har Tyskland skänkt stora summor till Museet Auschwitz Birkenau. Storbritannien har skänkt 10 miljoner pund. Polens regeringschef Donald Tusk har skrivit till 40 stats- och regeringschefer och vädjat om ytterligare 60 miljoner euro som fortfarande saknas.

En ny fördyrande aspekt, som ingen vettig människa trodde skulle vara nödvändig, har sedan i december kommit med i bilden. Det gäller säkerhetsaspekten, bevakningen av museet. Vem hade kunnat föreställa sig att Arbeit macht frei-skylten skulle stjälas och på beställning av en svensk? Sverige bör därför slanta upp ordentligt med pengar så att bevakningen av före detta koncentrationslägret Auschwitz Birkenau förbättras. Det är Sveriges moraliska skyldighet.

Kjell Albin Abrahamsson

Mer läsning

Annons