Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wilda och Simon från Åre har haft prao i maktens centrum

/

Wilda Nilsson och Simon Sätherberg från årskurs 8 i Duveds Skola har i en vecka praktiserat på Sveriges riksdag.

Annons

Två elever från Duveds Skola har åkt ner till Stockholm och praktiserat en vecka hos Riksdagen. De heter Wilda Nilsson och Simon Sätherberg och går i årskurs 8. Där fick de uppleva hur det är att arbeta i centrum av den politiska makten i landet.

Hur är en dag i Riksdagen?

– En dag i riksdagen består av en massa möten, debatter och utfrågningar. Dagen är ofta väldigt intensiv med möten som börjar vid 07.30 och slutar oftast runt 20.00. Du träffar väldigt mycket olika människor varje dag och måste vara väldigt social.

Vad har ni fått göra?

– Till mestadels har vi fått lyssna, både på debatter med bland annat Åsa Romson och Ylva Johansson men även utfrågningar och gruppmöten där de snackade om vad riksdagen skulle besluta i framtiden. Det har blivit väldigt mycket handskakningar för oss, både med olika ministrarna och ledamöter. Vi har träffat näringsutskottet där vår handledare sitter, som råkar vara Åres Anna Caren Sätherberg. Vi fick också äran att besöka Rosenbad, där vi fick en rundvandring och träffa regeringens presschef. Vi har gått runt väldigt mycket och tittat i alla vackra rum, bland annat Bella Venezia som är Rosenbads pressrum och vi kan säga att de båda husen på riksdagen det är otroligt vackra med utsmyckningar och konst.

Vad har ni lärt er?

– Det krävs ett enormt fokus för att ha koll på allt och komma ihåg saker, det kräver också tålamod och mycket energi för att orka en hel dag. Riksdagsledamöterna måste ta sig kors och tvärs till olika salar, kammare och rum. Men det har varit väldigt lärande att vara här och se vilket hektiskt liv det faktiskt är och att det är långt ifrån att bara sitta på voteringar och rösta.

Mer läsning

Annons